Nyheter

Brittisk polis var serievåldtäktsman

Poliskommissarien Iain Moor (andra från höger) som har lett utredningen mot David Carrick och åklagare Jaswant Narwal (till höger) utanför domstolen i Southwark på måndagen.

Den tidigare brittiske polisen David Carrick erkände på måndagen ytterligare sexualbrott. Sammanlagt döms han för 49 sexualbrott, varav 24 våldtäkter, begångna mot tolv kvinnor under nästan två decennier. Dom väntas i början av februari.
– Det här är en man som obevekligt förödmjukade, förminskade, begick sexualattacker och våldtog kvinnor, säger åklagaren Jaswant Narwal på måndagen.

STORBRITANNIEN | David Carrick erkände i rätten på måndagen sig skyldig till sammanlagt 49 sexualbrott begångna under 17 år. Enligt polis och åklagare använde Carrick sin position som polis för att invagga sina offer i falsk säkerhet för att sedan utsätta dem för förödmjukande behandling och han kontrollerade vad den utsatta kvinnan åt, hur hon var klädd, var hon sov, och i vissa fall hindrade dem från att tala med sina egna barn.

Enligt BBC har the Metropolitan Police (the Met], poliskåren i London, erkänt att misstag har gjorts då den inte har tagit rapporter om Carricks beteende på tillräckligt allvar. Bland annat ska poliskåren ha fått kännedom om flera incidenter innan han greps i oktober 2021.

Poliskåren ska också ha känt till att Carrick bland annat anklagades för våldtäkt. Enligt åklagaren Jaswant Narwal kan han ha stärkts av att inte ha stoppats tidigare:

– Allt eftersom tiden gick intensifierades allvaret i hans brott då han stärktes, han trodde att han skulle komma undan med det, säger hon, rapporterar BBC.

Anklagelser mot poliser granskas på nytt

Den assisterande polischefen Barbara Gray säger på måndagen att the Metropolitan Police borde ha upptäckt hans övergrepp och sett att det handlade om ett mönster, och att det var det faktum att polisen misslyckades med detta som han kunde arbeta kvar så länge.

– Vi är verkligen ledsna över att han genom att han kunde fortsätta att använda sin roll som polis kan ha förlängt sina offers lidande, säger hon, rapporterar BBC.

– Vi vet att de inte kände att de kunde träda fram tidigare eftersom han sade åt dem att de inte skulle bli trodda, fortsätter Barbara Gray.

Enligt Barbara Gray granskar polisen nu tidigare anklagelser mot omkring tusen poliser av poliskårens 45 000 anställda, om våld i nära relation eller sexualbrott.F

lera av sexualbrotten David Carrick begick skedde i London, men merparten av brotten ägde rum i Hertfordshire och det var Hertfordshires lokala polis som började nysta upp hans digra lista av brott.

– Han lade ner tid på att utveckla relationer med kvinnor för att hålla i gång sin aptit för degradering och kontroll. Den tvångsmässiga naturen av hans brott underminerade hans offer på det mest destruktiva sätt, säger polisen Iain Moor som har lett utredningen av Carrick till The Guardian.

David Carrick använde sin position som polis för att ingjuta förtroende hos de kvinnor han sedan begick sexualbrott, inklusive 24 våldtäkter, mot
David Carrick använde sin position som polis för att ingjuta förtroende hos de kvinnor han sedan begick sexualbrott, inklusive 24 våldtäkter, mot. Han tjänstgjorde som polis från i början av 2000-talet fram till oktober 2021 då han greps. Foto: Hertfordshire Police via AP

Misogyni ”undergräver kvinnors förtroende”

Harriet Wistrich från the Centre for Women’s Justice säger till tidningen att Carricks brott inte bara handlar om ett individuellt problem:

– Alla dessa avslöjanden i bild av den bredare kontexten som har avslöjats kring misogyni inom the Met undergräver allvarligt kvinnors förtroende för polisen.

Redan i december hade Carrick erkänt sig skyldig till 43 åtalspunkter, på måndagen erkände han ytterligare sex punkter. Carrick-fallet var ett av skälen till att den tidigare polischefen för the Metropolitan Police, Cressida Dick, tvingades avgå i februari 2022. Londons borgmästare Sadiq Khan som också är ansvarig för polisen i London säger att ”allvarliga frågor” måste besvaras kring hur Carrick så länge kunde jobba för polisen:

– Arbetet för att reformera kulturen och the Mets standard har redan inletts…Men mer kan och måste göras, inklusive att agera på vad den kommande Angiolini-utredningen kommer fram till, och jag kommer att fortsätta hålla the Met till svars när de arbetar för att implementera de reformer som krävs, säger han enligt The Guardian.

Sarah Everard mördades av en polis 2021

Angiolini-utredningen tillsattes efter att Sarah Everard fördes bort, våldtogs och mördades av polisen Wayne Couzens den 3 mars 2021.

Couzens var även han anställd av the Metropolitan Police, och även i det fallet ska det ha funnits varningssignaler som ignorerades. Couzens identifierade sig som polis när han stoppade Everard som var på väg hem vid 21-tiden.

Syftet med Angiolini-utredningen är att ”försäkra att offrets familj och allmänheten får en fullständig förklaring till orsakerna till, och faktorerna som bidrog till, detta tragiska och hemska mord”, står det på utredningens hemsida.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.