Nyheter

Två miljöaktivister ihjälskjutna i Honduras

Honduras president Xiomara Castro och hennes regering är enligt den framstående människorättsadvokaten  Joaquín Mejía delvis ansvarig för miljöaktivisternas död.

Ytterligare två miljöaktivister – Aly Dominguez och Jairo Bonilla – har dödats i Honduras, som anses vara ett av världens farligaste länder för miljöförsvarare. De var medgrundare till en motståndsgrupp mot den öppna järnmalmsgruvan i Guapinol i norra Honduras. Som i tidigare fall klassificeras morden som rån fast inget stals.

HONDURAS | Aly Dominguez och Jairo Bonilla var på väg hem från arbetet lördagen den 8 januari när de sköts ihjäl av oidentifierade gärningsmän mitt på ljusan dag. De dog omedelbart, enligt anhöriga, rapporterar The Guardian

Dominguez och Bonilla var medgrundare till en motståndsgrupp mot den öppna järnmalmsgruvan i Guapinol i norra Honduras som ligger i ett naturreservat. Sedan 2015 har de protesterat mot koncessionen som enligt dem är olaglig.  Inversiones Los Pinares, företaget som driver gruvan, hävdar dock det motsatta.

Motståndsgruppen arrangerade bland annat ett fredligt protestläger efter att gruvan hade förorenat floder som tusentals människor är beroende av. Säkerhetsstyrkor vräkte lägret med våld och flera fängslades, bland dem Aly Domínguez.

Dominquez och andra aktivister frigavs efter en tid och de hyste hopp om att gruvan skulle stängas.  Men gruvan är fortfarande i drift medan lokala rapporterar om att polisen fortsättningsvis trakasserar aktivister.

Kräver att regeringen häver gruvans koncessionen

Aktivisternas motståndsgrupp skrev i ett uttalade efter morden:

”De som försvarar territoriet i regionen utsätts för ständiga hot och trakasserier. Trots de många klagomål och varningar som vi har framfört om den ökade risken vägrar de statliga myndigheterna att garantera säkerhet för de samhällen som riskerar att försvara sina vatten och sitt territorium mot det olagliga gruvprojektet. De sätter inte heller stopp för den miljöförstöring som orsakas av gruvdrift i ett skyddat område.

Av Xiomara Castros regering kräver vi att de gruvlicenser i nationalparken Montaña de Botaderos Carlos Escaleras som orsakar dödsfall omedelbart upphävs och att den vidtar omedelbara åtgärder för att garantera försvararnas fysiska säkerhet”.

Många miljörättsförsvarare har mördats i Honduras genom åren
Många miljörättsförsvarare har mördats i Honduras genom åren. Det mest kända fallet är mordet 2016 på den prisade urfolksledaren och miljöaktivisten Berta Caceres som syns på plakatet som kvinnan håller i. På banderollen bakom står det ”Berta lever”. Foto: AP Photo/Fernando Antonio

Människorättsadvokat: ”Regeringen ansvarig”

Enligt Joaquín Mejía, en framstående honduransk människorättsadvokat, är regeringen, ledd av president Xiomara Castro, delvis ansvarig för morden eftersom man inte har lyckats upphäva koncessionerna som beviljades av den tidigare regimen.

Michael Phoenix, forskningschef för FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare tillägger att Castro, när hon blev vald till president, lovade att skydda människorättsförsvarare.

−Att utvinningsprojekt påtvingas samhällen utan deras samtycke är en av grundorsakerna till attacker mot försvarare i Centralamerika, men om det finns politisk vilja kan regeringarna ta itu med detta. Den honduranska regeringen måste göra mer, sade Phoenix enligt The Guardian.

FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare, Mary Lawlor, skrev på Twitter att det är viktigt att en oberoende utredning genomförs av mordet på de två aktivisterna.

Man måste också ta hänsyn till möjligheten att dådet utfördes för att aktivisterna arbetade med att försvara de mänskliga rättigheterna, fortsatte hon.

Protester mot öppna gruvor i hela regionen

Miljöaktivister och lokalsamhällen i hela Centralamerika motsätter sig öppna gruvor och vattenkraftsdammar som inte bara förorenar floder och vattenförsörjningar utan också tvingar folk att flytta.

I hela regionen förföljs, trakasseras och mördas aktivisterna av företagen som driver projekten och som stöds av regeringarna.

Ett av de mest emblematiska fallen är mordet 2016 på urfolksledaren och miljöaktivisten Berta Caceres, som kämpade mot byggandet av en vattenkraftsdamm i västra Honduras. Sex lejda mördare och två chefer för ett företag bakom dammbygget dömdes senare.

* * *
LÄS MER
Honduranska kvinnor besvikna på president Xiomara Castro
Mordförsök på klimataktivists dotter i Honduras
Hot, mord, tystnad – jaktsäsong på Honduras miljöjournalister

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.