Krönika

Djur ses alltid som objekt i lagens mening

”Aldrig varit längre norrut än till Gävle? Det är fan inget att skryta om!” Frida Hyvönens text aktualiserades i och med Kristerssons och Buschs påbyltade besök på Ishotellet i Jukkasjärvi. Utöver att Buschs extremklädsel var en uppvisning i exotiserande av norra Norrland så var det ironiskt att regeringen visade upp ishotellet för EU-kommissionen samtidigt som de för en politik som skyndar på global uppvärmning. Det är inte bara ishotellet som riskerar att försvinna.

Boken Stöld av den samiska författare Ann-Helén Laestadius utspelar sig mot bakgrund av de i norra Norrbotten ständigt närvarande klimatförändringarna. Samebyn tvingas stödutfodra renarna eftersom varma vintrar med regn och kyla om vartannat skapar ett istäcke som renarna inte kan krafsa sig igenom för att komma åt mat.

Under EU-toppmötet
passade LKAB och näringsminister Busch även på att presentera det största fyndet i Europa av jordartsmetaller. Förutom klimatförändringarna hotas renars vandringsleder av gruvexploateringen. ”Vi offras för att lösa EU:s beroende av Kina och Ryssland” säger renskötarna i Gabna sameby till SVT. Redan i dag är deras renar svårt utsatta och körs ihjäl med tågen eller dödas på vägarna när malmen ska transporteras söderöver.

I Stöld börjar berättelsen med barnet Elsa som hittar sin egen renkalv dödad vid stödutfodringen. Många andra av samebyns renar plågas till döds. Renarna hetsas och körs över med skotrar. När de ligger ner förlamade eller utmattade får de sina klövar avskurna, fortfarande vid liv. Rasism och samehat vänds mot renarna. Hos polisen rubriceras brotten som ”stöld” och läggs på hög utan åtgärd.

I höstas fick Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att utreda hot och hat mot samer, inklusive gärningar som riktas mot renarna. Men det som verkar gå de flesta förbi är att hur renarna attackeras som ett angrepp på den samiska kulturen, förutom ett hatbrott, också är ett brott mot djuren själva. Djurplågeribrott har länge haft låg status och har därför inte prioriterats av rättsväsendet. Förra året infördes däremot brottskategorin grovt djurplågeri i brottsbalken med fängelsestraff upp till fyra år. Det gör att brott mot djur av särskilt hänsynslös art nu kan prioriteras högre.

Att brottsrubriceringen
”stöld” används när samer polisanmäler att renar har plågats och dödats sätter också fingret på ett annat grundproblem, nämligen att djur alltid ses som objekt i lagens mening. Ett objekt kan inte mördas, det kan bara stjälas från sin ägare.

Därför behöver djur erkännas som juridiska personer i sin egen rätt. Det går inte med dagens lagstiftning. Djuren hamnar i samma juridiska kategori som mobiltelefoner och andra ickelevande ting. Elsa säger i boken att ”för oss är det inte en stöld. Det är mord”, och hon verkar mena att det är ett mord inte enbart på samisk kultur utan också på renarna själva.

De sista pälsdjursfarmerna i Norge stängde i förra veckan.

Den svenska masslakten av vargar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.