Nyheter

Två män kan ställas inför rätta för mord på journalist

Gatumålning i journalisten Lyra McKees minne av konstnären Emma Blake, i Belfast, Nordirland.

NORDIRLAND | En domare i Derry, Nordirland, har beslutat att det finns tillräckligt bevis mot två män för att ställa dem inför rätta för mordet på journalisten Lyra McKee som sköts ihjäl i staden 2019 i samband med en kravall. Ytterligare sex män anklagas för ordningsbrott kvällen då McKee mördades då polis ryckt ut till bostadsområdet Creggan i Derry, rapporterar The Belfast Telegraph. En man sköt då mot polisen men träffade Lyra McKee i huvudet.

Den republikanska dissidentgruppen New IRA har tagit på sig dådet men menar att det var ett misstag. De två män som anklagas för att ha mördat McKee nekar till gärningen. Åklagare har använt sig av bland annat filmer från kvällen för att identifiera männen. De anklagades försvarsadvokater hade begärt att bevisningen skulle underkännas men domaren Ted Magill var av annan åsikt. Alla åtta männen kommer nu att ställas inför rätta i Belfast vid ett ännu inte utsatt datum.

New IRA är en sammanslagning av flera dissidentgrupper på den republikanska sidan som bland annat motsätter sig Nordirlands fredsavtal, Långfredagsavtalet från 1998 som i år firar 25 år. New IRA har genomfört flera mord och bombattentat under de senaste åren.

* * *
LÄS MER
Åtal för journalistmord i Derry
Fyra gripna i samband med journalistmord på Nordirland
Mordåtalad frisläppt mot borgen

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.