Nyheter

Strid om Beirutexplosionen test för rättsväsendet

En släkting sörjer ett av offren av Beirutexplosionen i hamnen sommaren 2020.

Anhöriga till offren för den dödliga explosionen i Beiruts hamn protesterade under torsdagen till stöd för den domare som leder utredningen om tragedin. Två och ett halvt år efter katastrofen tycks dock rättvisa fortfarande långt borta.

LIBANON | – Vi kommer aldrig att ge upp, vi vill veta vem som dödade våra barn, säger 54-årige Abdo Matta som förlorade sin son i explosionen.

Turerna har varit många i det politiskt laddade rättsfallet. Den politiska eliten har upprepade gånger lagt krokben för domaren Tarek Bitars utredning – och har till och med stoppat den helt under ett drygt års tid.

Toppjurister åtalar varandra

När utredningen återupptogs i veckan valde Bitar att åtala åtta personer, bland dem polisens generaldirektör Abbas Ibrahim, chefen för statssäkerhet Tony Saliba, före detta premiärministern Hassan Diab och landets högste åklagare Ghassan Oueidat, i koppling till katastrofen.

Samtidigt utkämpar Tarek Bitar en parallell strid mot just Ghassan Oueidat, som i sin tur har åtalat Bitar för juridisk olydnad. Domaren var på torsdagen kallad till förhör, men dök inte upp.

Experter menar att den juridiska striden mellan Bitar och Oueidat utgör ett kritiskt test för det svårt krisdrabbade Libanons sköra rättssystem. Redan innan explosionen plågades landet av en politisk och ekonomisk kris, och katastrofen i hamnen gjorde situationen etter värre.

Hundratals döda i explosionen i hamnen 2020

Den 4 augusti 2020 förstörde två stora explosioner stora delar av hamnområdet i den libanesiska huvudstaden. Minst 215 personer dödades, fler än 6 500 skadades och över 300 000 tvingades tillfälligt eller permanent att lämna sina hem.

Explosionen utlöste en våg av regimkritiska protester och anhöriga till offren har sedan dess drivit en fruktlös kamp för att ställa de ansvariga inför rätta.

Hittills har ingen tjänsteman dömts, trots att det har slagits fast att en rad högt uppsatta politiker och säkerhetsansvariga kände till riskerna med att förvara flera tusen ton lättantändligt ammoniumnitrat i hamnen.

Fakta: Explosionen i Beiruts hamn

Den 4 augusti 2020 skakades Libanons huvudstad Beirut av en enorm explosion.

Över 200 människor omkom och fler än 6 500 skadades när nära 3 000 ton ammoniumnitrat antändes i en lagerlokal i stadens hamn. Explosionen har beskrivits som en av de största icke-nukleära som någonsin har uppmätts.

Omkring 73 000 lägenheter inom en radie på tre kilometer förstördes eller skadades i explosionen. Över 300 000 människor blev hemlösa.

I explosionen förstördes också 163 skolor, 20 vårdcentraler och sex sjukhus, däribland ett barnsjukhus.

Ammoniumnitratet som låg bakom tragedin hade förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.