Nyheter

Strid om Beirutexplosionen test för rättsväsendet

En släkting sörjer ett av offren av Beirutexplosionen i hamnen sommaren 2020.

Anhöriga till offren för den dödliga explosionen i Beiruts hamn protesterade under torsdagen till stöd för den domare som leder utredningen om tragedin. Två och ett halvt år efter katastrofen tycks dock rättvisa fortfarande långt borta.

LIBANON | – Vi kommer aldrig att ge upp, vi vill veta vem som dödade våra barn, säger 54-årige Abdo Matta som förlorade sin son i explosionen.

Turerna har varit många i det politiskt laddade rättsfallet. Den politiska eliten har upprepade gånger lagt krokben för domaren Tarek Bitars utredning – och har till och med stoppat den helt under ett drygt års tid.

Toppjurister åtalar varandra

När utredningen återupptogs i veckan valde Bitar att åtala åtta personer, bland dem polisens generaldirektör Abbas Ibrahim, chefen för statssäkerhet Tony Saliba, före detta premiärministern Hassan Diab och landets högste åklagare Ghassan Oueidat, i koppling till katastrofen.

Samtidigt utkämpar Tarek Bitar en parallell strid mot just Ghassan Oueidat, som i sin tur har åtalat Bitar för juridisk olydnad. Domaren var på torsdagen kallad till förhör, men dök inte upp.

Experter menar att den juridiska striden mellan Bitar och Oueidat utgör ett kritiskt test för det svårt krisdrabbade Libanons sköra rättssystem. Redan innan explosionen plågades landet av en politisk och ekonomisk kris, och katastrofen i hamnen gjorde situationen etter värre.

Hundratals döda i explosionen i hamnen 2020

Den 4 augusti 2020 förstörde två stora explosioner stora delar av hamnområdet i den libanesiska huvudstaden. Minst 215 personer dödades, fler än 6 500 skadades och över 300 000 tvingades tillfälligt eller permanent att lämna sina hem.

Explosionen utlöste en våg av regimkritiska protester och anhöriga till offren har sedan dess drivit en fruktlös kamp för att ställa de ansvariga inför rätta.

Hittills har ingen tjänsteman dömts, trots att det har slagits fast att en rad högt uppsatta politiker och säkerhetsansvariga kände till riskerna med att förvara flera tusen ton lättantändligt ammoniumnitrat i hamnen.

Fakta: Explosionen i Beiruts hamn

Den 4 augusti 2020 skakades Libanons huvudstad Beirut av en enorm explosion.

Över 200 människor omkom och fler än 6 500 skadades när nära 3 000 ton ammoniumnitrat antändes i en lagerlokal i stadens hamn. Explosionen har beskrivits som en av de största icke-nukleära som någonsin har uppmätts.

Omkring 73 000 lägenheter inom en radie på tre kilometer förstördes eller skadades i explosionen. Över 300 000 människor blev hemlösa.

I explosionen förstördes också 163 skolor, 20 vårdcentraler och sex sjukhus, däribland ett barnsjukhus.

Ammoniumnitratet som låg bakom tragedin hade förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.

Nyheter

Meta inför transparenskrav för politiska annonser med deepfake-teknik

Några av Facebook- och Instagram-annonserna kopplade till ett ryskt försök att störa den amerikanska politiska processen och väcka spänningar kring splittrande sociala frågor, november 2017.

Meta meddelar att politiska annonser som använder deepfake-teknik kommer att krävas att tydligt markera att de är digitalt skapade. Den nya policyn, som träder i kraft vid årsskiftet, innebär att annonser som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa irrelevanta eller vilseledande bilder, videor och ljud måste inkludera en notis om dess digitala ursprung.

AI – artificiell intelligens | Annonser på Instagram och Facebook kan använda artificiell intelligens för att skapa foton, videor och ljud av händelser som faktiskt inte existerar. För att bekämpa potentiell desinformation och förbättra användartransparensen kommer Meta införa små notiser på annonser som använder AI för att peka på deras manipulation.

Enligt den nya policyn måste annonsörer klargöra om deras politiska annonser innehåller digitalt manipulerat innehåll, såsom bilder, videor eller ljud som kan ge en falsk representation av verkliga händelser eller uttalanden. Även om vissa redigeringar, som att justera bildstorlek eller skärpa, kan vara tillåtna om de inte påverkar själva budskapet, betonar Meta vikten av att informera användarna om konstgjord manipulation.

Meta har föreslagit att de kommer att ta bort alla annonser som bryter mot dessa riktlinjer, vare sig de skapas av artificiell intelligens eller av mänskliga användare. Företaget kommer också att förlita sig på sina faktagranskare för att bedöma om innehållet i annonserna har ändrats, och om så är fallet kommer de att stoppas från att visas som annonser.

Nick Clegg, Metas president för globala frågor, framhåller betydelsen av den nya policyn och påpekar att det är en fortsättning på företagets åtagande för ökad transparens inom politisk annonsering.

Nyheter

Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Översvämningar i Mogadishu, Somalia, tisdagen den 21 november 2023.


Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.

MIGRATION | Afrikas horn är extremt sårbart för klimatförändringar, trots att dess bidrag till globala koldioxidutsläpp är försumbart i jämförelse med andra regioner. Välgörenhetsorganisationen Action Against Hunger uttalade sent på onsdagen inför starten av klimattoppmötet COP28 i Dubai, att skyfallen lett till ”en fruktansvärd situation”.

Extrema väderfenomen sker allt oftare och med högre intensitet, och den senaste katastrofen har förvärrat den redan djupa humanitära krisen i Somalia, ett av världens fattigaste länder som även brottas med ett långvarigt islamistiskt uppror.

I Somalia har översvämningarna krävt över 100 liv och tvingat över 1 miljon människor att fly från sina hem, enligt FN och somaliska tjänstemän. Mogadishus myndigheter har utlyst undantagstillstånd på grund av de extremt sällsynta översvämningarna och varnat för spridningen av sjukdomar.

Hem har översvämmats och jordbruksmark förstörts, vilket har lämnat samhällen isolerade med skadade vägar, broar, stängda sjukhus och skolor.

I en gemensam rapport varnar FN och Somalia för att ungefär 1,5 miljoner barn under 5 år löper risk för akut undernäring mellan augusti 2023 och juli 2024.

– Återkommande klimatstörningar, ökad osäkerhet och djup fattigdom har drivit Somalias folk till bristningsgränsen, säger FN:s sändebud George Conway.

I ett försök att mildra situationen har Somalias regering mottagit 25 000 ton spannmål från Ryssland för att akut distribuera till de drabbade av översvämningarna, med ytterligare 25 000 ton förväntade senare i december.

Även om humanitärt bistånd har hindrat landet från att drabbas av svält, varnar FN:s World Food Program att en fjärdedel av Somalias befolkning – 4,3 miljoner människor – förväntas möta svår hunger vid årets slut.

I grannlandet Kenya har inrikesministeriet rapporterat att dödssiffran i översvämningarna har stigit till 136 personer, med över 460 000 människor på flykt. I Etiopien har över 57 människor dött och mer än 600 000 har tvingats fly enligt FN:s humanitära insatsorgan OCHA.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.