Nyhetsquizz

Är du en slamkrypare?

Foto: TT, Hollywood life, Rojavakommitteerna.

De rätta svaren hittar du nederst på sidan. Inte tjyvkika!

1. En docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes nyligen upp utanför Stockholms stadshus. Händelsen väckte starka reaktioner i Turkiet, och Sveriges ambassadör i Ankara kallades upp till utrikesdepartementet för uppläxning. I Turkiet är det nämligen olagligt att ”förolämpa” presidenten – mellan 2014–2020 dömdes 3 625 personer till fängelse för detta allvarliga brott. Vad mer stämmer in på Erdogans Turkiet?

1 Turkiet har fällts flera tusen gånger av Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

X Reportrar utan gränser placerar Turkiet i nedre delen av sitt pressfrihetsindex, plats 153 av 180.

2 Turkiet har fängslat näst flest journalister i världen med 516 bakom lås och bom.

3 Turkiet ligger på plats 117 av 139 länder i WJP Rule of Law Index, en lista över hur världens länder efterlever människors grundläggande rättigheter.

2. För att EU:s politik ska följa de klimatmål som EU:s institutioner har enats om har man samlat alla förslag i ett paket. Vad kallas detta paket?

1 Inflation Reduction Act

X Fit For 55

2 Återställ våtmarkerna

3. Nederländerna bad nyligen om ursäkt för sin roll i den transatlantiska slavhandeln. Även Sverige har tidigare krävts på ursäkt och ersättning för sin slavverksamhet. Att Sverige hade en slavkoloni i Karibien – Saint-Barthélemy – är välkänt, men vad hette slavkolonin Sverige hade i Afrika i mitten av 1600-talet?

1 Cabo Corso

X Nya Sverige

2 Svenska Guadeloupe

4. En ungdomsledd organisation har stämt den svenska staten för bristande miljöpolitik. Målet med stämningsansökan är att domstolen beordrar staten att vidta klimatåtgärder som rimmar med Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Vad heter organisationen?

1 Aurora

X Borealis

2 Climate Liberation Front

5. Så har då självaste KUNGEN surat ur. Och det på en grundlagsändring i successionsordningen som började gälla den 1 januari 1980, när man införde ”full kognatisk tronföljd”, det vill säga att ättlingar av båda könen ska ha rätt till tronen. Successionsordningen reglerar även andra saker som gäller om man aspirerar på att bli kung. Eller drottning. Vilket av följande är dock inte sant?

1 En kung, eller drottning, får inte abdikera utan talmannens och riksdagsmajoritetens godkännande.

X En medlem av kungahuset måste vara av evangelisk-luthersk tro enligt den oförändrade Augsburgska bekännelsen samt Uppsala möte 1593, annars är rätten till tronen förverkad.

2 Successionsordningens äktenskapsbestämmelser fastslår att en prins eller prinsessa måste ha monarkens godkännande samt även regeringens godkännande för att kunna ingå äktenskap utan att förlora rätten till tronen.

6. Twitters kontroversielle ägare Elon Musk ställde före jul frågan om han bör avgå som vd för Twitter och bad användarna att delta i en omröstning. 17 miljoner användare svarade. Hur många röstade för hans avgång?

1 1 procent

X 2 procent

2 57 procent

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.