Nyheter

Libanon devalverar sin valuta med 90 procent

Flera protesterade framför Libanons centralbank i Beirut – kritiken mot regeringen är hård efter att landet sedan 2019 har varit i en av världens djupaste ekonomiska kriser på hundra år.

Libanon går igenom en ekonomisk kris som av Världsbanken har kallats för en av de värsta i världen på över 100 år. Den lokala valutan har tappat närapå allt sitt värde sedan 2019 – men först nu väljer landets styre att officiellt devalvera valutan, med 90 procent.

LIBANON | Det libanesiska pundet (LBP) har snabbt tappat i värde sedan 2019. På den parallella marknaden är en amerikansk dollar i dag värd 60 000 LBP. Den officiella växelkursen har dock förblivit densamma: en amerikansk dollar har varit värd 1 500 libanesiska pund.

Men under onsdagen kom Libanons centralbank med beskedet att man officiellt ändrar växelkursen och att en amerikansk dollar nu är värd 15 000 libanesiska pund, vilket betyder att valutan officiellt devalverats med 90 procent av sitt värde  rapporterar Reuters.

I praktiken har den fram till nu oförändrade växelkursen gjort det omöjligt för den med ett bankkort med utländsk valuta att betala någonting på kort, eftersom den officiella växelkursen har varit 1 500 libanesiska pund för en dollar. Beloppet som dras från kortet baseras därmed på den gamla växelkursen, trots att priset är satt i förhållande till den parallella kursen på svarta marknaden.

En taxiresa genom Beirut kunde innan den ekonomiska krisen kosta runt 10 000 libanesiska pund. Men i dag skulle motsvarande resa kosta omkring 150 000 eller mer. Om 1 500 libanesiska dollar då fortsatt sägs motsvara en dollar skulle det kosta cirka 100 dollar att resa enkel väg genom Beiruts stadskärna.

Rånade banker för att få ut sina pengar

För libaneserna har den ekonomiska krisen haft stora och svåra konsekvenser. Över 80 procent av befolkningen lever nu under tröskeln för fattigdom, då 95 procent av arbetstagarna får betalt i en valuta som har tappat närapå allt sitt värde.

Den lagstadgade minimilönen är 675 000 libanesiska pund, en summa som motsvarar knappt 12 dollar. Under sommaren och hösten 2022 rapporterade flera medier om hur privatpersoner som hade nekats tillgång på sina egna besparingar hade tagit bankpersonal som gisslan för att kräva ut sina egna pengar.

Världsbanken skrev under 2022 två frispråkiga rapporter där de inte höll tillbaka på kritiken mot Libanons maktelit, som har anklagats för att själva ha orsakat den ekonomiska kollapsen som plågar befolkningen. Den första, Lebanon’s Crisis: Great Denial in the Deliberate Depression, publicerades i januari och den andra, Lebanon’s Ponzi Finance Scheme Has Caused Unprecedented Social and Economic Pain to the Lebanese People, publicerades i augusti.

* * *
LÄS MER
Rånade banker – för att få ut sina egna pengar
Blygsam framgång för Libanons opposition
Allt djupare kris i Libanon

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.