Nyheter

Omkring 130 avrättas årligen i Saudiarabien

Den saudiske ledaren Mohammed bin Salman.

Till slut tröttnade Tuti Tursilawati på ständiga våldtäkter och misshandel. Hon slog tillbaka, med sådan kraft att arbetsgivaren dog.
Åtta år senare halshöggs hon, dömd för mord – ett av allt fler fall i Saudiarabiens ”dödsstraffsmaskin”, som människorättsgrupper uttrycker det.

SAUDIARABIEN | Sedan kung Salman och hans son Mohammed bin Salman tog över styret i diktaturen avrättas nästan dubbelt så många varje år i Saudiarabien. Det visar statistik som människorättsgrupperna Reprieve och ESOHR sammanställt.

Saudiarabien har länge varit ett av världens flitigaste länder i att ta livet av sina dömda brottslingar. Perioden 2010–2014 avrättades i snitt nästan 71 personer per år. Från 2015, då det nya styret kom, ligger snittsiffran på uppemot 130 per år.

– Varje punkt i vår rapport är en människas liv som har tagits, kommenterar Reprieve-chefen Maya Foa.

– ”Dödsstraffsmaskinen” tuggar i sig barn, demonstranter, utsatta kvinnor som jobbar i folks hem, ovetande knarkkurirer och människor vars enda ”brott” är att de har förbjudna böcker eller talar med utländska medier.

Tuti Tursilawati avrättades efter åtta år

Ett typiskt fall var Tuti Tursilawati från Indonesien, en av miljoner unga kvinnor och män från övriga Asien som kommer till Arabiska halvön som tjänstefolk och grovarbetare. Hon var i 25-årsåldern då hon 2009 började som piga i den saudiska staden Taif.

Två år senare dömdes hon för mord. I rättegången berättade hon att mannen i huset upprepade gånger hade våldtagit och misshandlat henne. Till slut fick hon nog och slog tillbaka.

Mannen dog, och domstolen såg inte några förmildrande omständigheter.

”Den 29 oktober 2018, efter åtta år i fängelse, avrättades Tuti genom halshuggning”, skriver Reprieve och ESOHR i sin rapport.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.