I dag söndag går den internationellt erkända delen av Cypern, tillika EU-medlem, till presidentval. Rekordmånga kandidater ställer upp i valet – men någon permanent lösning för det splittrade Cypern tycks inte finnas i sikte.
CYPERN | I årets presidentval ställer rekordmånga fjorton kandidater upp. Den första valomgången avgörs under söndagen, men om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna kommer en andra avgörande omröstning att hållas den 12 februari.
Enligt opinionsundersökningar ser den tidigare utrikesministern Nikos Christodoulides ut att få flest röster men inte så många att han vinner i första omgången.
– Min kandidatur strävar efter att ena det cypriotiska folket och inte splittra det, sade Nikos Christodoulides efter sin nominering, rapporterar Reuters.
Liten ö, stort problem
Cypern kallas av nyhetsbyrån Reuters för ”en liten ö med ett stort problem”. Det stora problemet är att ön sedan en militärkupp av den grekiska armén 1974, och en påföljande turkisk invasion av den norra delen av ön, har varit delad i två.
Sedan dess har FN:s fredsbevarande styrka UNFICYP varit närvarande på ön för att vaka över ”den gröna linjen” – namnet på den välbevakade gränsen mellan Cyperns norra, turkiska del, och den södra delen av landet som är medlem i EU och där valet kommer att hållas. FN-ledda samtal för att ena Cypern har inletts och avslutats vid flera tillfällen. De senaste försöken att mäkla en lösning strandade 2017 och konflikten betraktas i dag som frusen.
EU och USA har vid upprepade tillfällen sagt att en tvåstatslösning för Cypern är uteslutet. Samtidigt har Ersin Tatar, president för den norra turkiska delen av Cypern, öppnat för just en sådan. Turkiets president Recep Tayyep Erdogan har också argumenterat för en tvåstatslösning.
Kan bli mer beroende av Turkiet
I ett tal från presidentpalatset i det delade Nicosia sade Ersin Tatar i slutet av januari att om Cypern inte kan enas om en lösning kommer konsekvensen att bli att den norra delen bli ännu mer beroende av Turkiet. Tatar, som ses som en högernationalist med direkta band till den turkiska presidenten, har svängt i frågan.
Hans nya linje är att både den grekiska och den turkiska sidan ska erkännas som jämställda och självständiga stater i en tvåstatslösning som för tankarna till den sedan länge misslyckade planen för Israel och Palestina. I talet uppmuntrade Tatar andra att också ”tänka utanför boxen”, skriver The Guardian.
När USA i september 2022 släppte på sitt vapenembargo mot Cypern anklagade Turkiets president Erdogan USA för att förvärra utsikterna för en lösning på konflikten och bidra till kapprustning mellan de båda sidorna, rapporterade Al Jazeera.
Cyperns avgående president Nicos Anastasiades namn återfanns i Pandorapappren, en enorm dataläcka på över 11,9 miljoner dokument i oktober 2021. Anastasiades anklagades för att ha startat en juristfirma som ska ha gömt en före detta rysk senators tillgångar. Den cypriotiska presidenten har konsekvent nekat till anklagelserna.
* * *
LÄS MER
Självutnämnda Nordcypern kräver erkännande
Stark kritik mot Erdogans Cypern-planer
Turkisk vrede mot EU-sanktioner