Nyheter

Hjälpinsats når nordvästra Syrien

Kollapsade byggnader ses inifrån ett jordbävningsskadat hus i Jinderis i Aleppoprovinsen i Syrien.

En första hjälpinsats har nått rebellkontrollerade nordvästra Syrien sedan de förödande jordskalven drabbade Syrien och Turkiet. Dödssiffran för katastrofen rör sig runt 20 000 – och efter tre dygn är chanserna att hitta någon vid liv ytterst små.

SYRIEN/TURKIET | – En första hjälpkonvoj från FN har gått in i dag, säger Mazen Alloush, pressansvarig vid gränspassagen mot det rebellkontrollerade området.

En korrespondent från nyhetsbyrån AFP såg sex lastbilar lastade med tält och hygienartiklar köra igenom passagen från Turkiet.

Enligt Alloush var leveransen väntad redan före måndagens skalv, men säger att ”det kan ses som en initial respons från FN”.

– Och det ska följas upp, som vi lovat, med större konvojer för att hjälpa våra människor.

WHO:s Tedros Adhanom Ghebreyesus till Syrien

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelar att han ska till Syrien.

”På väg till Syrien, där WHO stöttar nödvändig sjukvård i områden som påverkats av den senaste jordbävningen”, skriver han bland annat på Twitter.

Det har gått fyra dygn sedan det första stora skalvet skedde natten till i måndags. Räddnings- och sökinsatser pågår ännu i en lång rad städer.

Många människor saknas fortfarande, men det är oklart hur många det rör sig om allt som allt. På flera håll börjar hoppet sina.

– Det har inte kommit något ljud från dem på flera dagar, säger Selen Ekimen om sina föräldrar och sin bror.

Hon torkar tårar från sitt ansikte, vid en lägereld som tänts bredvid ett rasat bostadshus i turkiska Antakya. Hennes familj ligger någonstans under bråten.

Stigande dödstal i både Turkiet och Syrien

Serap Arslan, som också uppehåller sig vid elden, har gjort vad hon har kunnat för att hitta sin mamma och bror.

– Vi försökte röja undan bråten på egen hand, men tyvärr räckte våra försök inte till, säger hon, och konstaterar att grävmaskiner började lyfta undan de största betongblocken under onsdagen.

Det brukar sägas att efter tre dygn är det lite drygt 20 procents chans att någon har överlevt i ett sådant här scenario. Vid dag fem handlar det om ett fåtal procent.

Dödstalet har stigit kontinuerligt, medan det sammanställs både i Turkiet, i Syrien och på rebellkontrollerad mark i nordvästra Syrien. På torsdagskvällen var det totala antalet döda nära 20 000.

Dödstalet väntas fortsätta stiga medan resterna av tiotusentals förstörda byggnader söks igenom.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.