Nyheter

Alla fiender inlåsta när Belarus går till val

Aktivisten Maria Kolesnikova och advokaten Maksim Znak i rätten i Minsk.

I skuggan av Vladimir Putins Ryssland ökar förtrycket i allierade Belarus, ofta omskrivet som Europas sista diktatur.
När landet går till det regimen kallar val sitter över 1 400 av president Aleksandr Lukasjenkos politiska motståndare bakom lås och bom.

BELARUS | Det har gått över ett år sedan det sista livstecknet från Maria Kolesnikova. Demokratiaktivisten dömdes 2021 till elva år i fängelse för sin roll i 2020 års massprotester mot Lukasjenko, som följde på ett presidentval riggat i den autokratiske ledarens favör.

Kolesnikovas anhöriga tror att hon sitter isolerad i en av landets ökända straffkolonier, skriver The Guardian. Det senaste brevet till familjen, den 14 februari 2023, avslutade hon med orden ”allt kommer att bli bra”.

Minst 1 430 politiska fångar hålls frihetsberövade i Belarus, enligt människorättsorganisationen Vjasna. Bland dem finns 2022 års fredspristagare Ales Bjaljatski och tidigare presidentaspiranten Viktor Babaryko.

Press på anhöriga

Svetlana Tichanovskaja, som leder den belarusiska oppositionen från sin exil i Litauen, har inte hört från sin fängslade make Sergej Tichanovskij på månader. I veckan rapporterade Radio Free Europe/Radio Liberty att deras fängslade reporter Igor Losik inte kontaktat sin familj på ett år.

– Myndigheterna försöker inte bara sätta press på de politiska fångarna – som blir berövade all kontakt med omvärlden och hålls under fruktansvärda villkor – utan också på deras familjer som tvingas leva utan någon som helst information om sina kära, sade Vjasna-advokaten Pavel Sapelka till AP i fjol.

De senaste åren har flera politiska fångar avlidit i brist på adekvat vård. Senast i veckan dog regimkritikern Igor Lednik i belarusiskt fängelse.

Observatörer bannlysta

Söndagens parlamentsval är det första efter protesterna 2020. Sedan dess har regimen ökat förtrycket gentemot befolkningen. Aktivister, människorättsförsvarare, journalister och politiska motståndare förföljs, hotas, fängslas och torteras. Landet rasar på världens demokratiindex.

I parlamentsvalet är inga regimkritiska krafter tillåtna och utländska observatörer inte välkomna. Valet syftar enbart till att befästa Lukasjenkos järngrepp om makten, skriver den mellanstatliga demokratiorganisationen Idea i ett uttalande.

I januari skrev Lukasjenko under en lagändring som ger honom straffrättslig immunitet så länge han lever. Lagen förbjuder även oppositionella i exil att ställa upp i framtida presidentval.

I samband med söndagens parlamentsval meddelar även Lukasjenko att han kommer att ställa upp för omval i nästa års presidentval.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.