Nyheter

FN: Massvält nära – men Israel blockerar hjälp

barn på jakt efter mat i Rafah, södra Gaza.

Massvält är nära förestående i norra Gaza, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.
Samtidigt har det blivit nästintill omöjligt att leverera nödhjälp och evakuera sjuka eller skadade, enligt Jens Lærke, talesperson för FN:s humanitära organ Ocha.

PALESTINA/ISRAEL | Alla inplanerade hjälpkonvojer till norra Gaza har stoppats av israeliska myndigheter de senaste veckorna. Ingen humanitär organisation har kunnat leverera nödhjälp sedan den 23 januari, enligt WFP.

– Om inget förändras är en hungersnöd nära förestående i norra Gaza, säger Carl Skau, vice ordförande för WFP.

Mat till miljoner väntar

Enligt olika FN-organ är en fjärdedel av Gazas befolkning ett steg från hungersnöd. Ett av sex barn under två år i norra Gaza lider av akut undernäring och svält, och omkring 97 procent av grundvattnet är enligt uppgift otjänligt för mänsklig konsumtion.

Matleveranser som skulle kunna räcka till miljontals människor finns just nu i Egypten, vid gränsen till Gaza, redo att transporteras in.

Men hjälpkonvojer har beskjutits och hindras systematiskt från att nå personer i nöd, enligt Jens Lærke från humanitära samlingsorganet Ocha.

Han hänvisar till en händelse i söndags, då en konvoj organiserad av WHO och palestinska Röda halvmånen med syfte att evakuera patienter från belägrade al-Amalsjukhuset i Khan Yunis blockerades i sju timmar.

Ambulanspersonal greps

– Israelisk militär tvingade patienter och personal ut ur ambulanserna, och fick ambulanspersonalen att klä av sig, säger Lærke.

Tre ambulanssjukvårdare frihetsberövades, fastän hjälporganisationerna kommunicerat med israeliska styrkor om konvojen, dess fordon och personal, före avfärd.

Tiotals patienter blev kvar på sjukhuset, som inte längre är i funktion efter flera dödliga attacker den senaste månaden.

Händelsen i söndags är inte unik, påtalar Lærke.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.