Nyheter

Ghana antar kontroversiell anti-hbtq-lag

Två maskerade personer protesterar mot Ghanas antigaylagar

Ghanas parlament har godkänt ett nytt lagförslag som ytterligare begränsar rättigheterna för hbtq-personer i landet, vilket har utlöst en våg av oro och fördömande från aktivister och människorättsorganisationer.

GHANA | Enligt den nya lagen, som kallas ”Mänskliga sexuella rättigheter och familjevärden”, kan främjande av rättigheter för lesbiska, homosexuella eller andra icke-konventionella sexuella eller könsidentiteter straffas med upp till fem års fängelse. Lagförslaget har stöd från en majoritet av lagstiftare i huvudstaden Accra och har sponsrats av en koalition av religiösa och traditionella ledare.

Även om samkönade samlag redan är olagliga i Ghana och kan leda till fängelse i upp till tre år, har ingen tidigare åtalats enligt den tidigare lagstiftningen från kolonialtiden. Nu innebär det nya lagförslaget även stränga straff för dem som främjar eller stödjer hbtq-relaterade aktiviteter.

Hbtq-rättigheter

Oppositionens lagstiftare och ansvarig för lagförslaget, Sam George, uppmanar president Nana Akufo-Addo att godkänna det. Han betonar att detta är det bästa sättet att hantera frågan om hbtq-rättigheter i landet.

Men reaktionen från rättighetsaktivister har varit stark. En paraplygrupp av advokater och människorättsaktivister, känd som ”Big 18”, fördömer lagförslaget och betonar att det bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter. De uppmanar presidenten att inte underteckna det.

Medlemmar av Ghanas hbtq-gemenskap uttrycker djup oro över lagförslagets konsekvenser. Takyiwaa Manuh, en medlem i koalitionen, påpekar att det är orimligt att kriminalisera en persons identitet och att lagförslaget hotar gemenskapens välbefinnande.

Legaliserar diskriminering

Alex Donkor, grundare av LGBT+ Rights Ghana, varnar för att lagförslaget kommer att ytterligare marginalisera och äventyra hbtq-personers liv. Han understryker att det inte bara legaliserar diskriminering utan också skapar en farlig miljö av rädsla och förföljelse.

De internationella reaktionerna har också varit kritiska. UNAIDS verkställande direktör Winnie Byanyima varnar för att lagförslaget kan hindra tillgång till viktiga tjänster och äventyra landets utveckling. Amnesty International beskriver lagstiftningen som ett allvarligt hot mot hbtq-personers grundläggande rättigheter och friheter.

Nu väntar landet på presidentens beslut om lagförslaget, och det finns en växande oro för dess potentiella inverkan på hbtq-gemenskapen och människorättssituationen i landet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.