Nyheter

Navalnyj begravs på fredag – oro för gripanden

Foto på Aleksej Navalnyj med blommor runt omkring

På fredag förs Aleksej Navalnyj till sista vilan. Begravningsceremonin sker i en kyrka i Moskva, meddelar hans talesperson.
Regimkritikerns änka befarar oroligheter i samband med avskedet.

RYSSLAND | Begravningen sker på dagen två veckor efter dödsbudet från den sibiriska straffkolonin ”Polarvargen”.

De senaste dagarna har Aleksej Navalnyjs medarbetare efterlyst en plats för att ta farväl av oppositionspolitikern – något som visat sig svårt. Enligt Navalnyjs team befarar myndigheterna att begravningen ska förvandlas till omfattande regimkritiska protester.

”Vissa säger att de är fullbokade. Andra vägrar när vi nämner efternamnet ’Navalnyj’. På ett ställe blev vi informerade om att begravningsbyråer förbjudits att arbeta med oss”, skrev talespersonen Kira Jarmysj på X på tisdagen.

Befarar gripanden

Navalnyjs änka Julia Navalnaja är rädd för oroligheter i samband med begravningen.

– Jag är inte säker på om den kommer att bli lugn eller om polisen kommer att gripa dem som kommer för att säga adjö till min make, säger hon i ett tal till EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

Regimkritikern kommer att läggas till sista vilan på kyrkogården Borisovskoje i Moskva. Gudstjänsten i stadsdelen Marjino, där Navalnyj en gång bodde, inleds klockan 14 lokal tid.

”För att ha en chans att säga adjö är det bra att komma tidigt”, skriver Navalnyjs advokat Ivan Zjdanov på X, i ett inlägg där han beskriver ingående hur myndigheterna försökt – och fortsätter att försöka – sabotera begravningen.

Anklagar Putin

Turerna har varit många sedan 47-åringen dog under oklara omständigheter i den straffkoloni norr om polcirkeln där han satt fängslad. Först flera dagar senare fick Navalnyjs mamma se kroppen. I lördags, åtta dagar efter dödsbudet, fick hon slutligen ta med sig sonen efter att ha avvisat myndigheternas krav på att hålla en ”hemlig” begravning.

Aleksej Navalnyj har genom åren beskrivits som en av president Vladimir Putins största politiska fiender. Han hölls fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten av tiden i straffkoloni och i flera vändor i isoleringscell.

Dödsorsaken är fortfarande oklar. Myndigheterna hävdar att han dog av naturliga orsaker, men Navalnyjs anhöriga och en rad ledare i väst lägger skulden på president Putin och hans maktapparat.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.