Nyheter

Navalnyjs kropp överlämnad till mamman

Aleksej Navalnyjs bild vid en minnesplats för regimkritikern som hans mamma ordnat i staden Salechard.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs kropp har överlämnats till hans mamma Ljudmila Navalnaja.

RYSSLAND | Uppgifterna kommer från Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som på X tackar ”alla som å våra vägnar har krävt detta”.

Aleksej Navalnyj dog förra fredagen men hans anhöriga fick inte se kroppen förrän hans mamma sent på onsdagen i hemlighet togs till ett bårhus där sonen låg.

Hon sade senare att myndigheterna krävt att begravningen ska genomföras i hemlighet. Men hur Navalnyj ska jordfästas är enigt hans närmaste inte bestämt.

”Vi vet inte om myndigheterna kommer att blanda sig i begravningen. Vi kommer att informera er så fort det finns något nytt”, skriver Jarmysj på X.

Hon har tidigare uppgett att regimen är rädd att en öppen begravning som medier och regimkritiska röster kan följa skulle utvecklas till en stor demonstration mot det ryska styret.

Under lördagen har flera manifestationer hållits såväl inom som utanför Ryssland till stöd för familjen och regimkritikerns minne. Från Ryssland rapporterar AP att minst ett 30-tal personer gripits.

Navalnyjs änka Julia Navalnaja hävdade tidigare under dagen att Rysslands president Vladimir Putin personligen beordrat att kroppen inte ska överlämnas till familjen.

Den 47-årige Aleksej Navalnyj dog den 16 februari i en rysk en straffkoloni i Sibirien, norr om polcirkeln.

Juristen Navalnyj var en av president Vladimir Putins främsta politiska fiender. Han hölls fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten av tiden i straffkoloni och i flera vändor i isoleringscell.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.