Nyheter

Populism hotar den globala klimatkampen, varnar John Kerry

John Kerry pekar med fingret

USA:s klimatchef varnar för att "desinformation" och "demagogi" utnyttjas för att fördröja klimatåtgärder.

KLIMAT | I en tydlig varning till världen betonar den amerikanske klimatchefen John Kerry att den populistiska motreaktionen mot nettonollutsläpp av växthusgaser äventyrar kampen mot klimatsammanbrott och leder oss mot planetarisk förstörelse ”bortom förståndet”.

Kerry tar i en intervju med tidningen the Guardian avstånd från ökningen av ”desinformation” och ”demagogi”, vilka han anklagar för att förhindra en smidig övergång från fossila bränslen.

– Folk får inte veta sanningen om vilka effekterna är av att göra den här övergången,”säger han.

– De är rädda, medvetet skrämda av demagogin som är omedveten om fakta eller förvränger fakta.

Följ vetenskapen

Han uppmanar politiska ledare att följa vetenskapen om klimatkrisen och att avvisa försök till förseningar. Kerry betonade behovet av att agera i enlighet med vetenskapen och matematiken som förklarar klimatförändringarna. Han kontrasterade de som arbetar för att öka förnybar energi och teknik med dem som förnekar klimatvetenskapen och driver en agenda mot klimatåtgärder.

Den oro Kerry uttrycker är särskilt relevant när nu miljarder människor snart går till nationella val, med en växande motreaktion mot klimatpolitik drivet av högerpartier och populistiska ledare runt om i världen. Bland andra Donald Trump, som strävar efter att bli den republikanska kandidaten för en andra mandatperiod i Vita huset, har konsekvent ifrågasatt klimatvetenskapen och åtagit sig att ta bort USA från Parisavtalet.

Varnar för konsekvenserna

Kerry avslutade med att varna för de ekonomiska och mänskliga konsekvenserna av att inte agera på klimatförändringarna. Han påpekade att alla nationer är sårbara och att klimatförändringarna är en global säkerhetsutmaning.
– Varför har vi ett problem? För att vi bränner fossila bränslen ihärdigt, utan att fånga upp utsläppen. Hur löser du det problemet? Fånga in utsläppen, eller gör inte dem. Det är de två valen, och vi gör inget av dem.

John Kerry har fortsatt att resa och möta politiska ledare trots rykten om sin avgång som amerikansk klimatchef. Han har tjänstgjort som särskilt sändebud för klimat sedan Joe Bidens tillträde 2021 och spelade en central roll i USA:s deltagande i Parisavtalet 2015.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.