Nyheter

Ryska ambassaden: Kommer att vidta motåtgärder

Ryska ambassaden i Stockholm.

Sent på tisdagen publicerade Rysslands ambassad i Stockholm ett hotfullt meddelande om Sveriges kommande Natoanslutning.
"Ryssland kommer att vidta motåtgärder av politisk och militärteknisk natur", skriver ambassaden.

SVERIGE | Kreml har inte kommit med några officiella uttalanden sedan Ungern på måndagen sade ja till svenskt Natomedlemskap, men den ryska ambassaden har nu publicerat ett långt och till synes hotfullt meddelande på plattformen Telegram.

”Ryssland kommer att vidta motåtgärder av politisk och militärteknisk natur i syfte att minimera hot mot sin nationella säkerhet. Deras konkreta innehåll kommer att bero på villkor och utsträckning av Sveriges integration i Nato inklusive eventuell utplacering i detta land av Natos trupper, stridsmedel och vapen”, skriver ambassaden bland annat.

”Negativa konsekvenser”

Ambassaden klagar på olika aspekter av svenska regeringens hantering av Natoprocessen. Visserligen, lyder uttalandet, är det Sveriges egen angelägenhet att gå med i Nato, men:

”Samtidigt kommer landets inträde i en militärallians som är fientligt inställd till Ryssland att få negativa konsekvenser för stabilitet i Nordeuropa och runt Östersjön som förblir vårt gemensamma område och blir aldrig ett Nato-innanhav trots vad Sveriges blivande Nato-släktingar säger i sina självgoda uttalanden.”

Samma hot tidigare

Den ryske ambassadören, Viktor Tatarintsev, har tidigare sagt att Sverige blir ett ”legitimt mål” om landet ansluter till Nato.

Moskva har också flera gånger tidigare avlossat hot om politiska och militärtekniska motåtgärder, exempelvis när Finland i fjol var på väg in i Nato.

Vad som menas med motåtgärder av ”militärteknisk natur” har av experter uttolkats som exempelvis förflyttningar av militära förband och infrastruktur samt utökad övningsverksamhet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.