EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn – trots bondeprotester och het debatt om mat och klimat.
Viktig seger, anser anhängarna. Ett hot mot äganderätten, varnar motparten.
KLIMAT | I tisdagens avgörande omröstning i EU-parlamentet sade 329 ledamöter ja och 275 nej, medan 24 avstod.
Därmed godkänns den uppgörelse som man nådde i höstas med EU:s ministerråd om lagförslaget som syftar till återställa natur och skydda våtmarker och grönområden.
På ja-sidan stod bland andra de svenska S-ledamöterna.
– Vi var rädda att det skulle bli för mycket EU-regler. Men flexibiliteten kommer att finnas där så att man i varje enskilt land och varje region kan vara med och styra vilken mark det faktiskt handlar om, säger Heléne Fritzon (S) på en pressträff i Strasbourg.
Arga bönder
Godkännandet hängde ändå löst, inte minst efter den senaste tidens argsinta bondeprotester runt om i EU, där många krävt ett stopp för alltför långtgående klimatambitioner.
– Vi måste ta på allvar de frågor som finns bland bönderna och vi underlättar inte genom att kasta ut dem i ovisshet, vilket man gör med den här lagstiftningen, där man inte kan överblicka konsekvenserna vad det här faktiskt innebär för de markägare som brukar sin jord, säger en besviken Jessica Polfjärd (M) efter omröstningen.
– Den här lagen skulle kunna i värsta fall innebära att man från statligt håll måste gå in och planera om skogsbruk och jordbruk där vissa skogsägare kommer att behöva avverka sin skog för att det ska återskapas betesmarker — utan att svara på vem som ska äga dem och hur de ska drivas, varnar Emma Wiesner (C).
Delade svenskar
Av de svenska ledamöterna röstade S, L, MP och V ja, medan M, KD, SD och C var emot.
Lagen ska nu formellt godkännas även av EU:s ministerråd innan de nya reglerna träder i kraft.