Nyheter

Kollektivtrafikarbetare och klimataktivister i gemensam strejk

Protest med buss tillverkad av kartong.

I en oväntad allians har kollektivtrafikarbetare över hela Tyskland slagit sig samman med klimataktivister från Fridays for Future för en veckolång strejk. Med gemensamma mål strävar de efter förbättringar både för miljön och arbetsförhållandena.

KLIMAT | Kollektivtrafikarbetare över hela Tyskland går samman med klimataktivister för en veckas strejk som kulminerar i en kollektiv landsomfattande strejk och klimatprotest på fredag.

En av Europas största fackföreningar, Verdi, som representerar majoriteten av kollektivtrafikarbetarna i Tyskland, samarbetar med Fridays for Future, den ungdomsledda rörelsen grundad av Greta Thunberg, i vad organisationerna själva medger är ett ovanligt partnerskap, men som föddes ur ett erkännande av deras överlappande mål. Fler åtgärder mot klimatkrisen kräver större investeringar i kollektivtrafiken, menar de.

Under sloganen #WirFahrenZusammen (Vi kör tillsammans) strävar denna allians efter att öka allmänhetens stöd för sina mål. Protesterna, som engagerar 90 000 arbetare från 130 kommunala transportorganisationer och omfattar alla tyska delstater utom Bayern, kräver bättre arbetsvillkor, högre löner och ökade investeringar i kollektivtrafiken.

Andreas Schackert från Verdi betonar den viktiga rollen som kollektivtrafiken spelar i kampen mot klimatförändringarna och påpekar att bristen på arbetskraft hotar att försämra Tysklands möjlighet att minska sina koldioxidutsläpp.

– Kollektivtrafiken är en viktig hävstång när det gäller att ta itu med klimatförändringarna, säger Schackert.

Samtidigt understryker Darya Sotoodeh från Fridays for Future behovet av förbättrade arbetsvillkor och löner för att locka och behålla arbetskraft inom sektorn:

– Utbyggnad av kollektivtrafiken är en avgörande faktor i detta för att utsläppen från framför allt den lokala kollektivtrafiken ska kunna minska.

Fridays for Future, grundat av Greta Thunberg år 2018, har kämpat för att återfå momentum sedan pandemin medförde en paus för fredagsprotesterna. Att kopplas samman med ämnen av social relevans utgör en strategi som rörelsen hoppas ska återställa dess betydelse och engagemang.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.