Nyheter

Aktivister sprejade MeToo på tavla av Courbet

två kvinnor spraymålar tavla på museum

En målning av den franske konstnären Gustave Courbet har blivit sprayad med graffiti av performancekonstnären Deborah de Robertis vid Centre Pompidou i Metz, Frankrike. Målningen, som skildrar en kvinnas vulva, blev besprutad med röd färg och orden "MeToo".

JÄMLIKHET | I vad som verkar vara en planerad aktion av den fransk-luxemburgiska konstnären Deborah de Robertis, sprejades den berömda 1800-talsmålningen ”The Origin of the World” av den franske konstnären Gustave Courbet med ”MeToo”-graffiti, rapporterar The Guardian.

Händelsen ägde rum på Centre Pompidou i Metz, Frankrike, där målningen för närvarande lånas ut från Musee d’Orsay som en del av en utställning. Courbets verk, en nakenstudie från 1866, var skyddat av en glasruta, men detta hindrade inte aktionen, som snabbt stoppades av museets säkerhetspersonal, enligt AFP.

”The Origin of the World” av den franske konstnären Gustave Courbet. Foto: Finestre sull’Arte.

Deborah de Robertis, som är känd för sina tidigare provokativa konstframträdanden, säger till AFP att spraymålningen var en del av en större feministisk performance med titeln: ”Du skiljer inte kvinnan från konstnären”. Performancen utfördes av två andra kvinnor, födda 1986 och 1993, som senare greps på platsen medans de skanderade ”Me too”.

De Robertis har inte gripits och är efterlyst, ytterligare en person misstänks för stöld av ett verk av Annette Messager under samma händelse.

– Detta är en brottslig handling mot ett viktigt verk i vårt arv, säger François Grosdidier, borgmästare i Metz, rapporterar Finestre sull’Arte.

– Jag fördömer med största bestämdhet denna nya attack mot kulturen, som den här gången begicks av fanatiska feminister, säger Grosdidier.

Deborah de Robertis säger i ett öppet brev att hennes mål var att ”utmana konsthistorien”, specifikt genom att märka den berömda målningen med ”MeToo” för att påpeka att ”kvinnor är världens ursprung”.

Hon kritiserar skarpt beteendet hos män inom konstvärlden, vilka hon kallar för ”rovdjur” och ”censorer”. Hon förklarar att dessa handlingar är del av en feministisk performance, genomförd i protest mot att ”den mycket slutna världen av samtidskonst har varit i stort sett tyst tills nu”.

År 2020 dömde en fransk domstol Deborah de Robertis till att betala 23 000 kronor i böter för att ha exponerat sig naken 2018 framför en grotta i Lourdes, en stad i sydvästra Frankrike som är en känd katolsk pilgrimsplats där man tror att Jungfru Maria visade sig. I ett annat ärende från 2017, där hon visade sin vulva framför Leonardo da Vincis Mona Lisa på Louvren i Paris, lades åtalet ned.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.