Nyheter

EU-länder överväger ett erkännande av Palestina

Pro-palestinsk demonstration för att utesluta Israel från Eurovision.

Irland, Spanien, Malta och Slovenien diskuterar att gemensamt erkänna en palestinsk stat den 21 maj, efter en FN-omröstning som kan stärka Palestinas status.

PALESTINA | Irland, Spanien, Malta och Slovenien överväger att erkänna en palestinsk stat den 21 maj, rapporterar irländska RTE News. Nyheten baseras på information som tyder på att diskussioner mellan länderna har intensifierats, särskilt mellan Dublin och Madrid samt mellan Ljubljana och Valletta.

Ländernas beslut hänger samman med en kommande omröstning i FN:s generalförsamling idag den 10 maj, vilken kan göra palestinierna berättigade att bli fullvärdiga medlemmar i FN.

– Vi måste skicka en signal till palestinierna att vi tror på deras rätt till en stat, till en rätt till självbestämmande, säger den irländske utrikesministern Micheál Martin.

Han säger att detta skulle vara ”den palestinska staten enligt definitionen av 1967 års gränser och inom FN:s ramar”.

I ett uttalande den 22 mars bekräftade Spanien, Irland, Malta och Slovenien att de har enats om att ta initiativ till att erkänna Palestina, och att de hade diskuterat sin ”beredskap att erkänna Palestina och vi ska göra det när det kan ge ett positivt bidrag och omständigheterna är de rätta”.

Utvecklingen kommer i en tid då den senaste israeliska offensiven i Gaza har lett till ökade dödssiffror, vilket har föranlett globala uppmaningar om en vapenvila och en varaktig lösning i regionen. Sedan 1988 har 139 av FN:s 193 medlemsstater erkänt Palestina, där Sverige gjorde sitt erkännande 2014.

Israel har kritiserat de fyra ländernas planer och beskriver dem som ett ”pris för terrorism”. Israel hävdar att detta initiativ skulle kunna underminera chanserna för en fredlig förhandlingslösning på konflikten i Gaza.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.