Nyheter

Stora protester mot Israels deltagande i Eurovision

Propalestinska demonstranter demonstrerar.

Tusentals samlades i Malmö för att protestera mot Israels närvaro i Eurovision Song Contest, medan säkerhetsåtgärder skärps inför tävlingens fortsättning.

EUROVISION | I Malmö har säkerheten förstärkts med betongblock och metallbarrikader runt Malmö Arena inför den andra semifinalen av Eurovision Song Contest. Under dagen planerades flera demonstrationer i protest mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest. Men även en demonstration till stöd för Israel och artisten Eden Golan som är Israels representant i tävlingen.

I den första demonstrationen, som samlade närmare 10 – 12 000 människor enligt polisen, präglades av starka uttryck där slagord som ”From the river to the sea, Palestine will be free”  och ”Eurovision luktar blod” skanderades när tåget gick genom staden till en kuliss av bengaler i den palestinska flaggans färger. Bakom den stora demonstrationen i Malmö står kampanjen ”Stoppa Israel – för fred och ett fritt Palestina”, som samlar 66 organisationer.

En av demonstranterna var Greta Thunberg, som menar att EBU, European broadcasting union, borde tänkt om kring landets deltagande i Eurovision, då Israel utreds för folkmord av i Internationella domstolen i Haag.

– Vi demonstrerar mot Israels deltagande i Eurovision medan de begår ett folkmord. Det är helt oacceptabelt att det får fortgå, säger Greta Thunberg enligt DN.

Organisatörerna har planer på en ny marsch inför finalen på lördag.

Pro-israeliska motdemonstranter protesterar samtidigt som en demonstration mot Israels deltagande i Eurovision äger rum i Malmö, Sverige, torsdagen den 9 maj 2024. Israel deltar i den andra semifinalen i sångtävlingen på torsdagkvällen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP

Kort efter att tiotusentals demonstranter marscherat genom staden i protest mot Israels närvaro i Eurovision, samlades ungefär 100 personer för att visa sitt stöd för artisten Eden Golan i en manifestation.

– Vi är här för att hälsa Eden Golan välkommen i ett hav av hat riktat mot henne och Israel, säger Jehoshua Kaufman, som är en av arrangörerna, till DN.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.