Nyheter

Historisk folkomröstning om djurens rättigheter i Schweiz

Tvångsmatning av gås för att få en förstorad lever

I Schweiz har en het debatt om djurens rättigheter lett till en banbrytande utveckling: en planerad folkomröstning om förbud mot gåslever och pälsprodukter.

DJURRÄTT | I Schweiz, ett land känt för sin direktdemokrati, står invånarna inför en potentiellt viktig förändring. Den schweiziska djurrättsrörelsen har aktivt arbetat för att försöka införa ett konstitutionellt förbud mot försäljning av gåslever och pälsprodukter. Detta på grund av de djurrättsliga aspekterna som omger produktionen av dessa produkter, skriver Syre.

En framgång i denna strävan är nu inom synhåll, då djurrättsorganisationen Swiss Animal Alliance har samlat in tillräckligt med underskrifter för att kräva en folkomröstning i frågan, rapporterar AFP France.

Schweiz, som är en federation av kantoner, har en stark tradition av direktdemokrati där folkomröstningar på såväl kommunal som federal nivå inte är ovanligt. Detta unika system tillåter medborgarna att direkt påverka landets lagstiftning och politik.

Mot bakgrund av denna kultur är det kanske inte förvånande att frågor om djurrättighet kan hamna på nationell agenda. Trots den schweiziska regeringens motstånd mot dessa förslag har den presenterat alternativa åtgärder. Det innefattar lagändringar där det krävs att gåslever som säljs i Schweiz ska vara märkt för att visa om den är producerad genom tvångsmatning, en praktik som varit förbjuden i landet i över 40 år. Likaså föreslår regeringen ett förbud mot import av päls från djur som behandlats illa, med ett genomförande år 2025.

Hittills har inget datum fastställts för den kommande folkomröstningen, men detta historiska steg är en tydlig indikation på schweizisk vilja att ta itu med djurskyddsfrågor på ett direkt och demokratiskt sätt.

***
ⓘ Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.