Nyheter

Antony Blinken: Palestinas rättigheter är nyckeln till fred

USA:s utrikesminister Antony Blinken lämnar ett plan när han anländer till Kairo, under sin veckolånga resa som syftar till att lugna spänningarna över Mellanöstern, torsdagen den 11 januari 2024.

USA:s utrikesminister lyfter fram palestinska politiska rättigheter som en kritisk faktor för regional stabilitet och uppmanar Israel att fatta "hårda beslut" och aktivt samarbeta med de palestinska ledarna för att säkerställa en varaktig fred.

ISRAEL/PALESTINA | USA:s utrikesminister, Antony Blinken, avvisar krav på omedelbar vapenvila i Gaza, men betonar istället vikten av att förverkliga palestinska politiska rättigheter som en avgörande faktor för regional fred. Trots de nära banden mellan USA och Israel uppmanar Blinken Israel att fatta ”hårda beslut” och samarbeta med de palestinska ledarna för att uppnå varaktig fred, rapporterar the Guardian.

I en konferens i Tel Aviv på tisdagen indikerade Blinken att regionala makter har klargjort att förverkligandet av palestinska politiska rättigheter är nödvändigt för att bryta våldscykeln i området. Trots svåra samtal med israeliska tjänstemän framhöll han att Israel måste undvika åtgärder som underminerar palestiniernas förmåga att själva styra och istället vara en partner för palestinska ledare som strävar efter fred.

– Israel måste sluta vidta åtgärder som undergräver palestiniernas förmåga att styra sig själva effektivt, sade Blinken.

– Israel måste vara en partner till de palestinska ledarna som är villiga att leda sitt folk genom att leva sida vid sida i fred med Israel.

Israel har hittills avvisat krav på att låta den internationellt erkända palestinska myndigheten styra både Gaza och Västbanken. Blinken betonade behovet av att undvika att civila skadas och att skydda infrastruktur i Gaza, samt framhöll att arabiska ledare är redo att bidra till återuppbyggnaden av området genom en regional strategi som inkluderar en väg mot en palestinsk stat.

Antony Blinkens pågående turné i regionen, med besök i länder som Turkiet, Jordanien, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, syftar till att uppnå konsensus om Gazas framtid och att hindra en eskalering av konflikten i Mellanöstern. Tidigare under tisdagen uppmanade han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att undvika ytterligare skada på civilbefolkningen i Gaza.

Trots dessa ansträngningar finns det ännu inga tecken på att våldet kommer att upphöra, vare sig i Gaza eller längs den kontroversiella gränsen mellan Israel och Libanon, där sammandrabbningar mellan Israel och Hizbollah pågår sedan flera veckor tillbaka.

Fakta: Palestinska myndigheten

Den Palestinska myndigheten grundades 1994 som en del av Oslo-avtalen mellan Israel och Palestinagrupperna på 1990-talet. Syftet med dess upprättande var att administrera och förvalta vissa områden på Västbanken och i Gaza. Palestinagrupperna strävar efter att etablera en självständig palestinsk stat, och den Palestinska myndigheten betraktas som en central del av detta strävande.
Huvudstaden är Ramallah, belägen på Västbanken, och dess president sedan 2005 är Mahmoud Abbas. Presidenten tjänar även som statschef, och myndigheten fungerar som en semi-autonom regering med begränsade befogenheter över de områden den administrerar.
Myndigheten förvaltar infrastruktur, utbildning och hälsosektor i de områden där den har administrativ kontroll. Dessutom har den deltagit i förhandlingar och samarbete med Israel och andra internationella aktörer i strävan efter en långsiktig politisk lösning för konflikten i regionen.
Utmaningarna för den Palestinska myndigheten inkluderar konflikten med Israel och ansträngningarna för att nå en hållbar tvåstatslösning. Ekonomiskt beroende och territoriell integritet är andra betydande utmaningar, tillsammans med inre politiska spänningar och uppdelningen mellan Västbanken och Gaza.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.