Nyheter

Grönland fraktar is till drinkarna i Förenade Arabemiraten

Drinkar från en bar i Dubai.


Det grönländska företaget Arctic Ice har börjat skörda is från Grönlands fjordar för att frakta till exklusiva cocktailbarer i Förenade Arabemiraten. Deras produkt, hävdar de, är en del av Grönlands gröna omställning och sökandet efter större självständighet.

GRÖNLAND | Grönlandsisen, komprimerad under årtusenden, är enligt medgrundaren Malik V Rasmussen helt bubbelfri och smälter långsammare än vanlig is. Arctic Ice påstår även att deras produkt är renare än det vanliga frysta mineralvattnet som normalt används för is i Dubai.

Idén om att frakta is över halva jordklotet har dock utlöst en våg av kritik där vissa ifrågasätter företagets fokus mitt under den globala uppvärmningen. Kritiker har uttryckt oro och viss indignation över företagets val, med vissa kommentarer som har gått så långt som ”gränsat till dödshot”, säger Rasmussen till the Guardian.

Malik V Rasmussen är inte säker på att de kommunicerat företagets ide tillräckligt bra. Foto: Arctic ice.

Företaget argumenterar att deras is är miljövänlig och socialt värdefull, och hävdar att den tas från isberg som redan brutits av och inte skulle ha använts på annat sätt. De planerar att bli helt koldioxidneutrala när deras försörjningskedja är etablerad och att alla överskott av koldioxidutsläpp ska kompenseras för.

Medan vissa ser det som en potentiell ekonomisk ökning för Grönland, som är starkt beroende av Danmarks ekonomiska stöd, har detta initiativ skapat en stark debatt. Rasmussen försvarar dock företagets syfte att bidra till Grönlands utveckling och öka dess ekonomiska oberoende.

– Att hjälpa Grönland i dess gröna omställning är faktiskt vad jag tror att jag fördes till den här världen för att göra, säger Malik V Rasmussen, och betonar företagets ambition att bidra till Grönlands tillväxt och diversifiera dess ekonomi:

– Den agendan löper genom företaget, men vi kanske inte har kommunicerat det tillräckligt bra ännu

Den kontroversiella frakten av is från de arktiska fjordarna till öknen i Arabiska halvön har satt strålkastarljuset på inte bara Grönlands ekonomiska framtid utan även på diskussionen om miljövänliga innovationer i en värld präglad av klimatförändringar.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.