Nyheter

Sydkorea förbjuder hundkött

En hund inlåst i en bur på en hundköttsfarm i Hongseong, Sydkorea, maj 2020.

SYDKOREA | Sydkorea har tagit ett stort steg mot konsumtion av hundkött, som tidigare har varit en kontroversiell praxis i landet under flera decennier. Nationalförsamlingen antog enhälligt ett lagförslag som förbjuder allt från uppfödning till försäljning av hundar för köttproduktion, med 208 röster för och endast 2 nedlagda röster, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Åtgärden, stödd av det styrande Folkets maktparti (PPP) och det största oppositionspartiet Demokratiska partiet (DP), är ett svar på ökad medvetenhet om djurs rättigheter och engagemang från allmänheten för en förändring.

Sydkoreas första dam, Kim Keon Hee, har personligen uttalat sitt stöd för förbudet och betonade att det var en del av president Yoon Suk Yeols kampanj att avskaffa denna praxis. Yoon och Kim är själva djurälskare och delar sitt hem med fyra hundar och tre katter.

För att underlätta övergången för dem som varit involverade i hundköttsindustrin kommer lagförslaget att erbjuda subventioner för att hjälpa dem att hitta nya arbeten.

Den nya lagen planeras att gälla från 2027, och överträdelser riskerar ge upp till två års fängelse eller böter på upp till 30 miljoner won (233 000 kronor).

Djurrättsgrupper har välkomnat detta förbud varmt och ser det som en milstolpe för djurskyddet i Sydkorea. Lee Sang-kyung, talesperson för djurskyddsorganisationen Humane Society International-Korea, kommenterade att detta förbud markerar en vändpunkt i landets syn på djurskydd och avslutar en föråldrad industri.

Fakta: Hundkött


Konsumtionen av hundkött är en kontroversiell och mångfacetterad fråga som berör sociala, kulturella, etiska och juridiska aspekter över hela världen.
I vissa regioner, särskilt i delar av Asien som Sydkorea, Kina och Vietnam, samt vissa delar av Afrika, har konsumtionen av hundkött en lång historia och ses som en del av den lokala matkulturen. I andra områden är det emellertid en oacceptabel handling och till och med förbjuden enligt lag.
Förbud och lagar varierar kraftigt runt om i världen. Vissa länder, som de flesta västerländska länder, har lagstiftning som förbjuder försäljning och konsumtion av hundkött, medan det i andra länder inte finns några sådana restriktioner eller sådant skydd för hundar.
Kritiker framhäver även djurskyddsfrågor, inklusive hur hundar avlas, transporteras och slaktas för köttkonsumtion. De hävdar att det ofta leder till oacceptabelt lidande för djuren.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.