Nyheter

Trumps extrema retorik: ”Eko av 1930-talet”

Expresident Donald Trump framträder inför väljare i Reno i delstaten Nevada.

Migranter som "förgiftar amerikanskt blod". Politiska motståndare som liknas vid "ohyra" som "måste utrotas".
Knappt ett år före presidentvalet i USA är republikanen Donald Trumps retorik så extrem att den jämförs med diktatorer och autokratiska ledare.

USA | – Invandrare förgiftar blodet i vårt land, sade expresidenten och presidentaspiranten Donald Trump inför tusentals åhörare under ett kampanjmöte i New Hampshire nyligen, rapporterar bland andra tv-kanalen NBC.

– De kommer in i vårt land från Afrika, från Asien, från hela världen, tillade han.

Trump upprepade därefter budskapet i ett inlägg – sin vana trogen skrivet med versaler – på sin egen plattform Truth Social.

Kanaliserar förebilder?

Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet i USA. I medier görs jämförelser med nazistledaren Adolf Hitler, som i sitt manifest ”Mein Kampf” skrev om just förgiftat blod. En talesperson för president Joe Bidens omvalskampanj hävdar att Trump kanaliserar sina förebilder när han ”upprepar Adolf Hitlers ord, hyllar Kim Jong-Un och citerar Vladimir Putin”, enligt ett uttalande.

Biden själv har kraftigt tagit avstånd.

– Jag anser inte, som expresidenten sade. . . att invandrare förorenar vårt blod, underströk presidenten inför anhängare i Wisconsin.

Själv förnekar Donald Trump, som överlägset leder kampen om Republikanernas presidentkandidatur, att språkbruket hämtats från Hitlers manifest.

– Jag har aldrig läst ”Mein Kampf.” Människor är desinformerade – det är hemska människor vi har att göra med, säger han i podcasten The Hugh Hewitt Show.

Sprider Qanon-inlägg

Utspelet i New Hampshire är långt ifrån det enda exemplet på Trumps alltmer uppskruvade och mörka språkbruk. I ett tal i Nevada hävdade Trump att USA utsatts för en ”invasion av migranter” som innebär att ”droger, kriminella, gängmedlemmar och terrorister” strömmar över gränsen, rapporterar The Washington Post.

På plattformen Truth Social skriver Trump återkommande om ”vedergällning” och att ett tredje världskrig hotar om han inte vinner höstens val, rapporterar public service-kanalen NPR. Han fortsätter också att hävda valfusk i valet 2020.

Ett skäl är sannolikt att retoriken går hem hos hans väljarbas. Där finns många som skriver under på hans Amerika först-doktrin. Där finns även anhängare av den bisarra konspirationsrörelsen Qanon, som hävdar att Demokraterna och Hollywoods elit styrs av satanistiska pedofiler. Trump har återpublicerat eller på annat sätt spridit Qanoninlägg över 630 gånger sedan han började använda Truth Social i april 2022, enligt medieövervakningsgruppen Media Matters for America. Det beskrivs som en markant ökning jämfört med när expresidenten använde Twitter.

Lider av Trumpnoja?

Donald Trump politiska motståndare får också en släng av sleven. I ett tal i New Hampshire i höstas lovade Trump ”utrota de radikala vänsterligister som lever som ohyra inom vårt lands gränser”, skriver NPR.

– Hotet från utomstående krafter är mycket mindre olycksbådande, farligt och allvarligt än det hot som kommer inifrån, sade han.

Att Trump kallar sina meningsmotståndare ”ohyra” väcker minnen av 1930-talets mörka historia, säger professor Ruth Ben-Ghiat vid New York University till The New York Times.

– Här finns ekon av en fascistisk retorik – och de är mycket precisa. Den övergripande strategin är att avhumanisera allmänheten, så att den sedan inte blir upprörd över sådant man vill genomdriva, säger hon till tidningen.

Från Trumps kampanjstab avvisas alla liknande jämförelser.

– De som kommer med detta löjliga påstående är lättkränkta personer som greppar efter vad som helst, då de lider av ”Trumpnoje-syndromet”, säger talespersonen Steven Cheung, enligt ABC News.

Fakta: Donald Trump

Expresident Donald Trump har åtalats fyra gånger för brott. Han leder ändå stort i opinionsmätningarna om vem republikanska väljare vill se som partiets presidentkandidat inför valet 2024.
I nuläget har Trump ett stöd på 62,7 procent, enligt en sammanställning av aktuella nationella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.
På andra plats, mer än 50 procentenheter efter, kommer förra FN-ambassadören Nikki Haley med ett stöd på 11 procent. På tredje plats ligger Floridaguvernören Ron DeSantis som 10,9 procent vill se som presidentkandidat.
Donald Trump leder även i de viktiga primärvalsdelstaterna Iowa och New Hampshire.
Om det var val i dag skulle 46,5 procent av amerikanerna ge sitt stöd till Trump. Den sittande demokratiske presidenten Joe Biden skulle få 44,3 procent av rösterna, enligt Real Clear Politics sammanställning av tolv aktuella mätningar.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.