Nyheter

USA-ledd attack mot Jemen

Sea Viper-missiler avfyras från brittiska HMS Diamond i Röda havet.

USA och Storbritannien har attackerat den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen, som svar på flera attacker mot civil sjöfart i Röda havet.
"Jag kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder", säger USA:s president Joe Biden.

JEMEN | Robotar från stridsfartyg och stridsplan har attackerat flera platser som används av den Iranstödda islamistiska Huthirörelsen, som kontrollerar huvudstaden Sanaa i det sedan länge krigshärjade Jemen.

USA:s president Biden uppger att ”framgångsrika attacker” har genomförts av USA:s militär tillsammans med Storbritannien och flera allierade länder.

Precisionsangrepp har bland annat utförts mot anläggningar i nordvästra Jemen från vilka robotar och attackdrönare avfyrats mot den internationella sjöfarten i Röda havet, enligt uttalanden från USA:s och Storbritanniens försvarsdepartement.

Radarsystem och vapenförråd har också slagits ut.

USA, Storbritannien och deras allierade i anfallen mot Jemen meddelar att de har agerat för att trappa ned spänningarna kring Röda havet.

”Men vårt budskap bör vara tydligt: Vi kommer inte att tveka inför att försvara liv och säkerställa det fria handelsflödet i en av världens viktigaste sjöfartsleder, inför återkommande hot”, meddelar regeringarna för USA, Storbritannien, Australien, Bahrain, Danmark, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Sydkorea och Tyskland i ett gemensamt uttalande, rapporterar AFP.

Attackerar fartyg

Anfallen är det första omfattande militära svaret från USA och dess allierade mot Huthirörelsens anläggningar i Jemen, efter återkommande attacker mot den civila sjöfarten som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet på väg till eller från Suezkanalen.

Mer än 50 nationer har berörts av de 27 attacker som hittills har skett mot den internationella kommersiella sjöfarten, enligt Biden.

Förra veckan utfärdade USA, Storbritannien och elva allierade länder en sista varning till rörelsen om att upphöra med attackerna eller möta konsekvenser. Men attackerna har fortsatt.

Irans utrikesdepartement fördömer attackerna mot Huthirörelsen i Jemen och kallar dem för en ”godtycklig handling” och ett brott mot internationell rätt.

Nya hot

Flera Huthiledare har efter nattens attacker hotat med att svaret kommer att bli kraftfullt.

”Amerika och Storbritannien kommer att behöva förbereda sig på att betala ett högt pris och svara för alla ödesdigra konsekvenser av denna grova aggression”, säger Huthi-administrationens vice utrikesminister Hussein Al-Ezzi i rörelsens medier.

Huthirörelsen har kontrollerat en stor del av Jemen sedan inbördeskrig bröt ut i landet 2014.

USA samlade i december en internationell flottstyrka för att slå vakt om sjöfarten. Men flera av de största rederierna har beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.