Nyheter

Larmet: Historiens största korallblekning nära

korallrev

Världen står inför en massiv korallblekning på södra halvklotet och stora delar av de tropiska korallreven riskerar att dö.
– Vi är många som oroat oss för detta eftersom havstemperaturen varit helt sjuk, säger marinbiologen Björn Källström.

KLIMAT | Efter flera månader av rekordhöga havstemperaturer riskerar stora delar av världens korallrev att blekna de närmaste månaderna, inklusive Stora barriärrevet utanför Australien. Det larmar den amerikanska vädermyndigheten NOAA om.

– Vi befinner oss bokstavligen på tröskeln till den värsta blekningen i planetens historia, säger ekologen Derek Manzello, koordinator för NOAA:s Coral Reef Watch, till nyhetsbyrån Reuters.

NOAA:s marinbiologer har nu högsta beredskap för att observera utvecklingen. Det är främst på södra halvklotet, där sommaren just tagit slut, som korallreven kommer att drabbas i det här läget.

Varit en tidsfråga

När de känsliga korallerna utsätts för för höga temperaturer blir algen som lever i korallen stressad och lämnar själva koralldjuret. Det är så den förlorar sin färg. När algen lämnat riskerar korallen att svälta ihjäl.

– Det har bara varit en tidsfråga innan det sker en stor korallblekning, säger Björn Källström, forskningsledare på Sjöfartsmuseet akvariet i Göteborg.

FN:s klimatpanel IPCC har pekat ut att om Parisavtalets 1,5-gradersmål inte nås kommer 70 till 90 procent av jordens korallrev att dö ut till år 2100. Om jordens medeltemperatur ökar med mer än 2 grader kommer bara en procent av jordens korallrev att finnas kvar till nästa århundrade.

Kan återfå sin färg

Algen kan återvända till korallen så att den återfår sin färg vilket också händer, berättar Bengt Källström. Men för att det ska ske måste värmeböljan vara under en väldigt kort tid och havstemperaturen sjunka igen.

– Korallreven är havens regnskog. Där finns den största biologiska mångfalden. Om korallreven dör försvinner också allt som lever kring det. Det påverkar även de lokala samhällena som är beroende av fisket, säger Björn Källström.

– Sedan är det också otroligt sorgligt att kommande generationer inte får uppleva korallreven. Det finns många initiativ med att återplantera och odla koraller vilket vi gör på Sjöfartsmuseet också men inget kommer att hjälpa om vi inte löser klimatproblemet.

Tidigare massblekningar har skett 1998, 2010 och 2014–2017 men NOAA spår att detta lär bli den största hittills. Förutom klimatförändringarna så har de stigande havstemperaturerna också drivits på av väderfenomenet El Niño.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev