Nyheter

Rapport: Nazisterna förbereder sig för våld

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar

En ung generation nazister, organiserade i underjordiska smågrupper – som blir allt mer våldsbenägna. Det pågår ett historiskt skifte i Sveriges högerextrema miljöer, visar en ny rapport från stiftelsen Expo.

NAZISM | Antalet högerextrema aktiviteter i Sverige minskade i fjol, vilket följer en trend som har pågått under flera år nu, enligt Expos årliga kartläggningar. Men det betyder inte att rörelsen försvinner. Snarare byter den skepnad och blir mer svårupptäckt.

– Nya sätt att organisera sig börjar ta form där man inte har lika mycket fokus på att vara ute och synas på gator och torg. Jag skulle säga att det är ett historiskt skifte, säger Daniel Poohl.

Lokala slagsmålsklubbar

Att demonstrera, dela ut flygblad och ställa upp i val var länge organisationen NMR:s tongivande strategi. Men i takt med att NMR tappat i styrka organiserar sig många högerextrema i mindre så kallade aktivklubbar – lokala kampsports- eller slagsmålsklubbar med lägre profil och fokus på fysisk träning och våldsberedskap.

2023 ökade antalet kampförberedande aktiviteter i den rasideologiska miljön som kartlagts av Expo – 243 jämfört med 147 året innan. Expo ser utvecklingen som oroväckande. Sannolikt kommer det att leda till att människor skadas, enligt Daniel Poohl.

– Det finns ingen anledning att hålla på och träna på sådant här eller uppmuntra varandra till att begå våldsdåd om det aldrig någonsin görs, säger han.

”Pojkar i yngre tonåren”

De nya aktivklubbarna är bra på att locka till sig unga och på att sprida högerextrema budskap via Tiktok.

– Det är träning, det är fitness, självförbättring och självdisciplin och man kombinerar det med högerextremism. Vi ser en ny ung generation återigen lockas av nazismens idéer, säger Poohl.

– Den kanske mest oroväckande tendensen är att pojkar i yngre tonåren på egen hand skapar digitala gäng där man radikaliserar varandra och planerar att attackera personer som man upplever som politiska motståndare, fortsätter han.

Våldsgängen, organiserade via meddelandeappar som Telegram, går ofta under flaggen att man ska jaga ”pedofiler”.

– Men i det begreppet kan också homosexuella ingå eller till och med muslimer eller judar, säger Poohl.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.