Intro

FN:s främsta rättsliga organ

Internationella domstolen (ICJ) i Haag, står inför en av de mest avgörande prövningarna inom klimatpolitiken sedan Parisavtalet. Under de kommande månaderna kommer domstolen att börja höra bevis kring två centrala frågor: Vilka är länders skyldigheter enligt internationell rätt att skydda klimatsystemet från mänskligt orsakade utsläpp av växthusgaser, och vilka rättsliga konsekvenser ska det få när stater brister i sitt ansvar?

I en ny rapport anklagas den ecuadorianska regeringen för att inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda miljön och lokalsamhällena från skadlig verksamhet som fackling. Gasfackling är en metod som används vid oljeutvinning och som involverar förbränning av naturgas, vilket påskyndar den globala uppvärmningen. Rapporten belyser kampen hos nio unga ecuadorianska miljöaktivister som har tagit upp kampen för att försvara mänskliga rättigheter.

Donald Trump och Elon Musk har skapat rubriker efter att ha levererat en rad kontroversiella uttalanden om klimatkrisen under en intervju som beskrivits som ”den dummaste klimatkonversationen genom tiderna”. Under samtalet gjorde de flera osammanhängande påståenden, inklusive att stigande havsnivåer skulle leda till ”mer havsnära egendom”, och att det inte finns någon brådska att överge fossila bränslen.

Välkommen till ett nytt nummer av Tidningen Global!

Visa att vi är viktiga för mediemångfalden!
Läs oss på Tidningen Global.
Teckna en prenumeration – endast 59 öre/nyhet (250 kr/6 mån).
Stötta oss via Det Globala presstödet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.