Nyheter

”Ofattbart lidande” i norra Darfur: FN bekräftar humanitär kris

Flyktinglägret Zamzam

Efter 15 månaders krig har konflikten i Sudan nu lett till att hungersnöd utlysts i Zamzam-lägret, som hyser över 400 000 flyktingar. Enligt The Famine Review Committee (FRC) har lägret passerat svälttröskeln, vilket bekräftar flera FN-organs värsta farhågor.

SUDAN | The Famine Review Committees besked är det första om hungersnöd på över sju år och det tredje sedan övervakningssystemet infördes för två decennier sedan. Kommittén varnar för att andra delar av Sudan också riskerar att drabbas av svält om inte omedelbara och samordnade insatser genomförs, rapporterar UNICEF.

Situationen i Sudan förvärrades ytterligare i juni då en IPC-analys, Integrated Food Security Phase Classification, visade en drastisk försämring av mat- och näringstillgången. Analysen pekade på att 755 000 människor nu befinner sig i katastrofala förhållanden. FN-organen UNICEF och UN World Food Programme (WFP) har varnat för att den pågående konflikten och de kraftigt begränsade humanitära tillgångarna skapar en extremt farlig situation och särskilt för barn, med 730 000 barn som förväntas drabbas av allvarlig akut undernäring i år.

– Vi behöver omgående en massiv utbyggnad av humanitära tillgångar så att vi kan stoppa svälten som har fått fäste i norra Darfur, och stoppa den som sveper över Sudan. De stridande parterna måste häva alla restriktioner och öppna nya försörjningsvägar över gränser och över konfliktgränser, så att hjälporganisationer kan ta sig till avgränsade samhällen med akut nödvändiga matleveranser och annan humanitär hjälp, säger WFP:s verkställande direktör Cindy McCain.

Hon uppmanar även det internationella samfundet att agera för att säkra en vapenvila och få slut på konflikten som nu destabiliserar hela regionen.

UNICEF:s verkställande direktör Catherine Russell uttrycker liknande oro:

– Dagliga nyheter bekräftar några av våra värsta farhågor om att hungersnöd inträffar i delar av Sudan och orsakar ofattbart lidande för barn och familjer som redan lider av effekterna av ett fruktansvärt krig.

UNICEF och WFP varnar för att den pågående krisen hotar att förvärras ytterligare om inte akuta insatser genomförs. Medan mer än två miljoner sudaneser redan har flytt till grannländer fortsätter konflikten att sprida sig över Sudan, vilket skapar förödande konsekvenser för landets befolkning.

Kriget i Sudan

Kriget i Sudan, som började i april 2023, är en pågående väpnad konflikt mellan Sudans militär, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) under ledning av general Mohamed Hamdan Dagalo, även känd som Hemeti. Konflikten har sina rötter i långvariga politiska och militära spänningar som förvärrades efter avsättningen av den tidigare presidenten Omar al-Bashir 2019, då Sudan började en övergångsperiod mot civilstyre.

Kriget bröt ut efter att spänningarna mellan militären och RSF, som tidigare var allierade, eskalerade över frågor om maktdelning och kontroll över landet. Striderna har varit särskilt intensiva i huvudstaden Khartoum och regionen Darfur, vilket har lett till en allvarlig humanitär kris.

Denna konflikt har resulterat i tiotusentals dödsfall och fördrivit miljontals människor från sina hem. De civila lider av omfattande våld, brist på mat, vatten och medicinska förnödenheter, samt begränsad tillgång till humanitärt bistånd. Många har tvingats fly till grannländer som Tchad och Sydsudan.

Internationella ansträngningar för att medla fram en vapenvila har hittills misslyckats, trots flera försök från både FN och Afrikanska unionen. Konflikten har också förvärrats av externa aktörer som har politiska och ekonomiska intressen i regionen.

Sudans redan svaga ekonomi har kollapsat ytterligare till följd av konflikten, vilket har fördjupat fattigdomen och ökat lidandet för landets befolkning. Situationen i landet är fortsatt instabil, och det finns stor oro för att konflikten kan sprida sig till andra delar av regionen om ingen lösning n

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.