Nyheter

Tredje årsdagen av talibanernas maktövertagande dyster påminnelse

Afghanska kvinnor får matransoner

Afghanistan upplever enligt Human Rights Watch den värsta kvinnorättskrisen och en av de allvarligaste humanitära kriserna globalt. Kvinnor och flickor står inför omfattande restriktioner, från utbildningsförbud till begränsad tillgång till hälsovård, vilket har fått internationella röster att kräva handling.

AFGHANISTAN | Sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan den 15 augusti 2021, har situationen för kvinnors rättigheter och den humanitära situationen i landet försämrats avsevärt. Enligt Human Rights Watch upplever Afghanistan nu världens mest allvarliga kvinnorättskris och en av de värsta humanitära kriserna globalt.

I det talibanstyrda Afghanistan är flickors tillgång till utbildning begränsad till endast sjätte klass, och kvinnor har förlorat många av sina grundläggande friheter, inklusive rätten att röra sig fritt, arbeta inom många yrken, och få tillgång till adekvat vård. FN:s särskilda rapportör för Afghanistan, Richard Bennett, har beskrivit det som ”ett institutionaliserat system av diskriminering, segregation, bristande respekt för mänsklig värdighet och utestängning av kvinnor och flickor.”

Fereshta Abbasi, Afghanistanforskare vid Human Rights Watch, uppmanar internationella regeringar att ställa talibanledarna till svars för deras handlingar:

– Under talibanernas övergrepp lever afghanska kvinnor och flickor sina värsta mardrömmar, säger Abbasi.

– Alla regeringar borde stödja ansträngningar för att hålla talibanernas ledning och alla ansvariga för allvarliga brott i Afghanistan till svars.

Rapporter visar Abbasi även en strikt tillämpning av klädkoder för kvinnor, där brott mot den föreskrivna hijab kan leda till fängelse. Många kvinnor har rapporterats ha blivit anhållna utan tillgång till någon kommunikation, och utsatta för ”fysiskt våld, hot och hot”. Yttrandefriheten är också starkt begränsad, och journalister samt kritiker riskerar fängelse och tortyr.

Den ekonomiska situationen förvärras av avbrott i internationellt bistånd, med över hälften av befolkningen som nu står inför osäkerhet om livsmedelsförsörjning. FN:s kontor för samordning av humanitära insatser rapporterar att endast 12 procent av behövliga medel har mottagits, vilket skapat en allt större kris.

Talibanernas restriktioner har även lett till en minskning i tillgång till hälsovård, vilket direkt påverkar kvinnor och flickor mest. Dessutom har över 665 000 afghaner tvingats återvända från Pakistan sedan september 2023, varav hade bott i Pakistan i decennier, vilket ytterligare belastar det redan ansträngda stödsystemet. Abbasi

Tusentals afghaner som flydde sitt hemland efter talibanernas maktövertagande befinner sig nu i en osäker situation i länder som Iran, Turkiet och Förenade Arabemiraten. Processerna för vidarebosättning i länder som lovat att ta emot dem, inklusive USA, Storbritannien, Tyskland och Kanada, har visat sig vara långsamma och inte tillräckliga för att möta behoven hos dessa utsatta individer.

Fereshta Abbasi avslutar med en stark uppmaning:

– Tredje årsdagen av talibanernas maktövertagande är en dyster påminnelse om Afghanistans människorättskris, men det borde också vara en uppmaning till handling.

– Regeringar som engagerar sig med talibanerna bör konsekvent påminna dem om att deras övergrepp mot kvinnor och flickor och alla afghaner bryter mot Afghanistans förpliktelser enligt internationell lag. Givarna bör ge hjälp som syftar till att nå de mest behövande och skapa hållbara lösningar på Afghanistans humanitära kris, säger Abbasi.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.