Nyheter

Israel stormar sjukhus i Khan Yunis

Soldater från IDF med vapen

Israel stormar Nassersjukhuset i Khan Yunis i Gazaremsan, rapporterar flera medier. Enligt Israel ska döda gisslantagna finnas i byggnaden

ISRAEL/PALESTINA | Medier rapporterar om kraftig eldgivning och många israeliska soldater inne i sjukhuset, som är det största i södra Gaza. Enligt Al Jazeeras reporter på plats har flera personer skadats i det pågående angreppet. Reportern beskriver hur personal på sjukhuset radats upp och fått sina händer bakbundna.

Israels militär (IDF) bekräftar på X, tidigare Twitter, att de har specialstyrkor på plats inne i Nasser. Enligt ett uttalande har de trovärdig information om att döda gisslantagna israeler ska finnas i byggnaden och att terrorstämplade Hamas ska ha använt sjukhuset.

IDF har tidigare gett personal och patienter på sjukhuset en tidsfrist till klockan 7 på torsdagsmorgonen, Gazatid, för att evakuera platsen. Många människor uppges dock inte ha någon annanstans att ta vägen – eller vara för skadade för att lämna sjukhuset. Enligt Gazas Hamasstyrda hälsodepartement har Israel nu stormat sjukhusets ambulansgarage – där palestinier på flykt har satt upp tält – och börjat gräva upp massgravar inuti byggnadskomplexet. Al Jazeera rapporterar att patienter beordrats att förflytta sig till en äldre del av sjukhuset, även de som vårdas på intensiven.

Palestinska Röda Halvmånen skriver på X att det även pågår kraftiga strider i närheten av ytterligare ett sjukhus i Khan Yunis. Staden, som är Gazaremsans näst största, står i väntan på Israels planerade offensiv mot Rafah fortsatt i fokus för IDF. De senaste veckorna har många palestinier flytt Khan Yunis och tagit sig till Rafah.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.