Nyheter

Kaos i riksdagen – demonstranter bars ut

Riksdagens vakter ingriper mot person som demonstrerar då utrikesminister Tobias Billström (M) inleder debatten med att presentera regeringens utrikesdeklaration.

Människor har burits ut ur riksdagen efter att ha protesterat mot Israel. Politiker har avbrutits och talman Andreas Norlén har tvingats ingripa. Flera personer har gripits.

SVERIGE | – Israel begår ju folkmord, ropar en kvinna från åhörarläktaren.

Protesten kom när utrikesminister Tobias Billström (M) i regeringens utrikespolitiska deklaration slog fast att Israel har rätt att försvara sig mot Hamas.

Talman Andreas Norlén tvingades gripa in.

– Får jag be de som stör att genast avlägsna sig från läktaren, sade Norlén.

Kvinnan fördes av vakter ut ur salen men kort därefter, när Aron Emilsson (SD) debatterade om det stoppade stödet till FN-organet Unrwa, var det dags igen. Flera skrek ut budskap för stöd till Gaza och fördes, eller bars, ut av vakterna.

”Avlägsna de som stör”

En kort stund senare ropade någon återigen: ”Israel begår folkmord”.

– Får jag be vakterna avlägsna de som stör, sade Norlén.

Totalt sju personer har gripits, enligt polisen. De misstänks för brottet störande av förrättning. En av dem är dessutom misstänkt för våldsamt motstånd.

Ytterligare två har avvisats från platsen av riksdagens vakter.

Två olika demonstrationer utan tillstånd har också hållits utanför riksdagen. Personer höll upp skyltar med budskap som ”Stoppa vapenhandeln med Israel” och ”Svik inte Gazas barn”. Polisen vet inte vem som arrangerat dem och ingen är ännu misstänkt.

– De är över. De upplöste sig själva, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Störningar ökar

Förra året ökade antalet incidenter i riksdagen och redan i år är antalet fler än under hela 2022, rapporterar Altinget. Riksdagsförvaltningens pressekreterare Carina Larsson vill inte kommentera antalet störningar eller vad som kan göras för att det inte ska hända.

– Sammanträden ska inte störas, det är inte tillåtet. När det sker grips personerna och lämnas över till polisen, säger hon till TT.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.