Nyheter

Mahsa Zhina Aminis farbror fängslad

Protester i Rom efter Mahsa Zhina Aminis död, oktober 2022.

En farbror till Mahsa Zhina Amini, den iranska kvinna vars död utlöste massiva protester mot den islamiska regimen, har fängslats och dömts till ett långt straff för att ha uttalat sig kritiskt om regeringen. Safa Aeli, som gripits i en räd mot hans hem, fängslades dagen innan årsdagen av Aminis död och anklagas för flera brott mot regimen.

IRAN | Safa Aeli, farbror till Mahsa Zhina Amini, har dömts till fem år, fyra månader och 17 dagar i fängelse för ”deltagande i en sammankomst och konspiration mot inre säkerhet”, ”propaganda mot systemet” och ”förolämpning av ledaren för den islamiska republiken”. Han anklagas för att ha deltagit i protester och konspirerat mot regimens säkerhet samt för att ha förolämpat ledaren för den islamiska republiken, rapporterar MR-organisationen Hengaw.

Den 30-årige Aeli greps dagen innan årsdagen av Aminis död under en räd mot sitt hem den 21 september, vilket ledde till våldsamma oroligheter runt om i landet. Under sin 42 dagar långa förvar blev han brutalt misshandlad innan han släpptes mot borgen. Han måste nu genomgå ett strängt övervakningsprogram och rapportera till underrättelsetjänsten, med hot om ytterligare straff om han bryter mot villkoren.

Dessa händelser fördjupar spänningarna mellan regeringen och de familjer som förlorat sina nära och kära i de pågående protesterna, vilket markerar ett allvarligt hot mot Irans prästerliga etablering. Över 500 personer har dödats i protesterna och tusentals fler har fängslats eller trakasserats sedan myndigheterna inledde sitt tillslag mot demonstranternas sympatisörer.

Fakta Mahsa Zhina Amini

Mahsa Zhina Amini, en 22-årig kurdisk kvinna från nordvästra Iran, blev den utlösande faktorn för den mest omfattande protestvågen i Iran på många år. Den 13 september 2022 greps Amini av moralpolisen i Teheran för att hon inte bar sin obligatoriska huvudsjal på korrekt sätt. Efter gripandet fördes hon till sjukhus, där hon enligt polisen drabbades av en hjärtattack och avled den 16 september efter att ha legat i koma. Dock motsäger Aminis familj polisens påståenden och hävdar att hon utsattes för allvarligt våld mot huvudet.

Aminis begravning i hemorten blev startpunkten för spontana protester som snabbt eskalerade till omfattande demonstrationer mot regimen. Kvinnor tog av sig sina huvuddukar och skanderade slagord mot det styrande systemet. Protesterna spred sig över hela landet och kom att symbolisera mycket mer än bara en protest mot den obligatoriska huvudduken.

Regimens svar har varit våldsamt, där säkerhetsstyrkorna slagit ned demonstrationerna med brutal kraft. Hundratals personer har mist livet och tiotusentals har fängslats. Många har dömts till döden och flera avrättningar har redan genomförts som ett resultat av regimens hårda reaktion mot protesterna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.