Nyheter

Venezuela förlorar sin sista glaciär

Forskare vid deras läger vid Humboldtglaciären,.

Venezuelas sista kvarvarande glaciär, Humboldt-glaciären har nu omklassificerats till ett isfält efter att ha smält snabbare än förutspått. Detta innebär att landet nu är helt glaciärfritt – en milstolpe som speglar den globala klimatförändringens alarmerande påverkan.

KLIMAT | Venezuelas geografiska landskap har genomgått en dramatisk förändring. Landet, som tidigare haft sex glaciärer i Sierra Nevada de Mérida-bergen, har nu förlorat alla sina ismassor. Humboldt-glaciären, belägen cirka 5 000 meter över havet nära Pico Humboldt, var den sista som försvann.

Forskare hade hoppats att Humboldt-glaciären skulle bestå åtminstone ett decennium till, men på grund av otillräcklig övervakning till följd av politisk oro och snabbare smältning än väntat, har glaciären nu reducerats till mindre än 2 hektar, rapporterar The Guardian.

– Andra länder förlorade sina glaciärer för flera decennier sedan efter slutet av den lilla istiden, men Venezuela är utan tvekan det första som förlorade dem i modern tid, säger Maximiliano Herrera, klimatolog och väderhistoriker, på X-Twitter.

I december 2023 dokumenterade Luis Daniel Llambi från Adaptation at Altitude en minskning av Humboldt-glaciären – från tidigare 4 hektar till nu mindre än 2. Detta sammanfaller med ett av de starkaste El Niño-fenomenen på senare tid, vilket enligt Herrera har lett till temperaturanomalier på upp till 4 grader i regionen, en exceptionellt hög siffra för de tropiska breddgraderna.

– Förlusten av La Corona markerar förlusten av mycket mer än isen själv, den markerar också förlusten av de många ekosystemtjänster som glaciärer tillhandahåller, från unika mikrobiella livsmiljöer till miljöer av betydande kulturellt värde, förklarar Caroline Clason, glaciolog vid Durham University.

Denna händelse har stora kulturella implikationer för regionen, där glaciärer tidigare varit en central del av identiteten för bergsklättrare och turister. att Humboldt-glaciären i Venezuela speglar en oroande global trend där glaciärer fortsätter att försvinna, vilket hotar både lokala ekosystem och kulturella landskap.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.