Nyheter

FN uppmanar alla stater att agera mot krisen i Gaza och på Västbanken

Dussintals israeliska bosättare stormade in i byn al-Mughayyir på Västbanken under cfredagen 12 april.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, har uppmanat internationella aktörer att omedelbart ingripa för att förhindra den fördjupande humanitära och mänskliga krisen i Gaza och på Västbanken. Türk understryker vikten av att skyndsamt hantera den ökande våldsspiralen och risken för en eskalerande konflikt i regionen.

ISRAEL/PALESTINA | Enligt Volker Türk måste världssamfundet snarast agera för att hindra den eskalerande våldssituationen, som nu inkluderar omfattande attacker mot civila på Västbanken och svårigheter med att distribuera humanitärt bistånd i Gaza. Israel fortsätter att genomföra vad FN beskriver som olagliga restriktioner mot inresa och spridning av nödhjälp, vilket förvärrar den redan prekära situationen för Gazas civilbefolkning.

Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter, framhåller i ett pressmeddelande behovet av en omedelbar vapenvila, och kravet på att all gisslan omedelbart ska friges. Dessutom understryks vikten av att humanitär hjälp får flöda fritt utan hinder, och att ingen som levererar eller söker tillgång till sådan hjälp får utsättas för attacker.

Situationen på Västbanken har förvärrats efter försvinnandet av den 14-årige Binyamin Ahimeir, som försvann i fredags nära den palestinska byn Mughayir, i Ramallah-området. Hans kropp hittades en dag senare och Israels försvarsstyrka IDF sa att han hade dödats i en ”terroristattack”. Detta ledde till våldsdåd där fyra palestinier, däribland ett barn, förlorade livet, rapporterar BBC.

FN-rapporter indikerar att hundratals israeliska bosättare, ofta understödda av israeliska säkerhetsstyrkor, har attackerat palestinska samhällen, vilket även resulterat i omfattande skador och förstörelse av palestinsk egendom.

FN understryker också att Israel som ockupationsmakt har ett särskilt ansvar att skydda civilbefolkningen och återställa ordning och säkerhet. FN kräver att israeliska säkerhetsstyrkor upphör med sitt deltagande och stöd till bosättarangrepp mot palestinier och att åtgärder vidtas för att ställa ansvariga inför rätta enligt internationella rättsnormer.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.