Nyheter

Före detta syrisk general åtalad i Stockholm för krigsbrott

Förstörda byggnader i stadsdelen Inshaat i Homs, Syrien, april 2012.

I Stockholm har en unik rättegång inletts där Mohammed Hamo, före detta brigadgeneral i den syriska armén, står åtalad för sin påstådda roll i krigsförbrytelser under det syriska inbördeskriget. Denna rättegång är den första där en så högt uppsatt från den syriska militären åtalas för handlingar som utförts under den över ett decennium långa konflikten.

KRIGSBROTT | Brigadgeneral Hamo, som numera är bosatt i Sverige, anklagas för att ha bidragit till brott mot internationell rätt under sin tid i den syriska arméns 11:e division från januari till juli 2012. Han står anklagad för att ha medverkat till krigsförbrytelser för sin inblandning i urskillningslösa attacker i och runt städerna Homs och Hama.

Enligt åklagaren var Hamos agerande under denna period avgörande för ”strategiska beslut och genomförande av militära operationer” som inkluderade attacker som strider mot krigets lagar om åtskillnad, försiktighet och proportionalitet, och beskrivs som ”urskillningslösa”, rapporterar AP.

Aida Samani från Stockholmsbaserade Civil Rights Defenders betonar värdet av rättegången:

– Den här rättegången är viktig eftersom det är första gången som någon från den syriska regeringen eller den syriska armén faktiskt ställs inför rätta för de attacker som ägde rum, säger han till AFP.

Åtta målsäganden har framfört anklagelser mot Hamo, inklusive anhöriga till offer och skadade journalister.

Detaljerna kring Hamos liv efter att ha lämnat den syriska armén är sparsamma. Han deserterade och gick över till oppositionen i kampen mot president Bashar Assad i juli 2012, och har bott i Mellansverige fram till sitt gripande den 7 december 2021. Han släpptes kort därefter på grund av brist på bevis.

Hamos försvarsadvokat, Mari Kilman, framhåller att hennes klient hävdar sin oskuld.

Rättegången förväntas pågå i 18 dagar med avslut den 21 maj, och ännu har inget datum för domslut meddelats. högst uppsatta militärtjänstemannen Den tidigare generalen riskerar upp till 18 år i fängelse och till och med livstids straff.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.