Nyheter

Majoriteten av korallreven kan försvinna

Blekt korall syns bredvid friska koraller i Flower Garden Banks National Marine Sanctuary, utanför kusten i Galveston, Texas,  september 2023.

Världshaven genomgår just nu en betydande massblekning av korallrev, enligt ett utlåtande från den amerikanska väderbyrån NOAA. Detta markerar den fjärde globala händelsen av sitt slag som observerats, och den andra inom ett decennium.

KLIMAT |  – Från februari 2023 till april 2024 har betydande korallblekning dokumenterats på både norra och södra halvklotet i varje större havsbassäng, säger Derek Manzello, koordinator vid amerikanska vädermyndigheten NOAA:s Coral Reef Watch, i ett pressmeddelande.

Från februari 2023 till april 2024 har betydande korallblekning dokumenterats på både norra och södra halvklotet i varje större havsbassäng, skriver Syre.

Blekning har bekräftats på flera platser världen över, inklusive Florida, Karibien, Brasilien, Mexiko, El Salvador, Costa Rica, Panama, Colombia, Australiens Stora Barriärrev, samt i vidsträckta områden i det södra Stilla havet, Röda havet och Persiska viken. Även i Indiska oceanen har betydande blekning observerats i länder som Tanzania, Kenya, Mauritius och Seychellerna.

– När världshaven fortsätter att värmas upp, blir korallblekning mer frekvent och allvarlig. När dessa händelser är tillräckligt allvarliga eller långvariga, kan de orsaka koralldödlighet, vilket skadar de människor som är beroende av korallreven för sin försörjning, förklarar Manzello.

Det är dock viktigt att poängtera att korallblekning inte oundvikligen medför död för korallreven. Skulle den värmestress som orsakat blekningen avta kan korallerna återhämta sig. Men FN:s klimatpanel IPCC har utfärdat en varning om att majoriteten av korallreven kan försvinna om världen överskrider 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet, och endast en procent har chans att överleva om vi passerar 2-gradersmålet.

För att motverka detta dystopiska scenario har omfattande ansträngningar inletts. NOAA leder exempelvis ett korallrevsbevarandeprogram, CRCP, och samverkar internationellt genom International Coral Reef Initiative för att dela framsteg och bästa metoder i bevarandeinsatserna.

Insikter från förra årets värmebölja i Florida har varit ovärderliga. Där har man bland annat flyttat korallplantskolor till djupare och kallare vatten och använt sig av solskydd för att skydda koraller i vissa områden, rapporterar NOAA.

***
Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår AI-policy här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.