Ledare

Om vi inte först får fred, kommer inget efter den

LEDARE | Jag fotograferade en vattendroppe igår. Den hängde så fint i den knoppande syrenbusken invid farstubron.

I droppen speglar sig grenverket som en påminnelse om hur allt hänger ihop.

Så starkt, så skört är livet…

På morgonradion lyssnar jag till Irans attack mot Israel som är ett svar på Israels attack mot Irans konsulat i Syrien.

Man skjuter också från Libanon.

USA och Storbritannien är med och försvarar Israel.

Varför sker det här och vad kommer det att leda till?

Kan Israels inledande agerande mot Iran vara ett försök att flytta fokus från folkmordet i Gaza, som man menar är ett rimligt svar på Hamas vidriga attack mot landet?

Vad kommer att hända nu i Mellanöstern? Hur positionerar sig Ryssland och Kina när USA och andra Nato-medlemmar så tydligt medverkar i konflikterna?

Det enda som är säkert är att vapenindustrins aktier kommer att fortsätta att stiga mot nya rekord.

Till er som tror på kriget, på militär upprustning, medlemskap i Nato och tilltagande polarisering i världen vill jag säga: det är så här det blir utan neutrala stater, utan nedrustning och utan fredsförhandlingar.

Känner ni er nöjda med det?

Foto: Stefan Strömberg

Till er som blundar och tittar bort och tror att livet kan fortsätta som vanligt trots alla krig och trots hoten mot vår enda jord, vill jag säga: ni kommer att få skämmas när era barn och barnbarn frågar varför ni inget gjorde.

Till er som tror på freden och liksom Tage Danielsson menar att om vi inte först får fred, kommer inget efter den: fortsätt kämpa. Låt er inte nedslås av den brutala propagandakampanj som förs av politiker, näringsliv och media och som försöker inbilla oss att det är vi som vill ha global rättvisa, fred och natur med biologisk mångfald som är naiva.

De har fel och det borde de inse när nu konflikterna eskalerar över hela världen och som dessutom, enligt vetenskapsradion, redan är på gång i rymden där vi snart kanske får se hur man börjar skjuta ner varandras satelliter.

Till sist; och nu vänder jag mig till alla. Titta noga på vattendroppen och fundera en stund på dess innehåll. Så vacker och så stark. Snart brister den.

Sedan finns den inte mer.

***
Stefan Strömberg, författare vars senaste bok är ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.