Nyheter

Donald Trump ett steg närmare Vita huset

Den republikanske presidentkandidaten före detta presidenten Donald Trump intar scenen i Des Moines, Iowa, måndagen den 15 januari 2024.

Expresidenten jordskredssegrade i nomineringsmötet i Iowa, där han fick över hälften av rösterna.
Floridaguvernören Ron DeSantis kniper andraplatsen.

USA | – Jag vill gratulera Ron och Nikki till att ha haft det trevligt tillsammans, sade Trump i sitt segertal framför amerikanska flaggor i Des Moines.

Under valkampanjen har expresidenten kallat sina motståndare öknamn. Nu slog han an en mer välvillig ton och talade om att ena väljare, som om han ville signalera till Republikanska partiet att kampen om kandidaturen redan är över. Han berömde också entreprenören Vivek Ramaswamy för ”ett hästjobb”. Ramaswamy ger upp satsningen på Vita huset efter sin fjärdeplats i Iowa.

I vita kepsar

Men framför jublande anhängare gick Donald Trump hårt åt den sittande presidenten Joe Biden, som sannolikt blir hans motståndare vid USA:s presidentval i november.

– Han förstör vårt land helt. Vi var en fantastisk nation för tre år sedan, i dag skrattar folk åt oss, sade Trump om Biden.

Bland åhörarna fanns många nickande Trumpanhängare i vita kepsar, sådana man fick som ”nomineringsmötes-kapten” i Iowa. Dessa såg till att minst tio partikamrater tog sig till vallokalerna och röstade på Trump.

– Gud manade oss att göra det, för att stödja Trump, säger ”kaptenen” David Lage till nyhetsbyrån AP om rollen.

De vita kepsarna vittnar om att Donald Trumps anhängare inte bryr sig nämnvärt om brottsåtalen mot expresidenten och att hans kampanj är välorganiserad. Det gör även det snabba resultatet i Iowa. Redan en halvtimme efter att vallokalerna öppnat kunde amerikanska medier göra prognoser om Donald Trumps seger, bland annat med hänvisning till vallokalsundersökningar.

Med drygt 95 procent av rösterna räknade har Trump landat på ett stöd på 51,1 procent, enligt politiksajten Real Clear Politics. Floridaguvernören Ron DeSantis gick bättre än förutspått, han tar andraplatsen med 21,2 procent av rösterna. Förra FN-ambassadören Nikki Haley flåsar honom i nacken med 19,1 procent och en tredjeplats.

Mot New Hampshire

Donald Trump hade redan före nomineringsmötet, det första i USA:s primärvalsprocess, ett massivt övertag i opinionsmätningarna. Nu leder han formellt på den republikanska sidan. Bara ett par timmar efter att vallokalerna öppnat skickade Bidens kampanj ut ett insamlingsmejl där den bad om pengar för att bekämpa ledande Trumps ”nedriga attacker och ändlösa lögner”

Det har spekulerats i att en tredjeplats för DeSantis skulle ha inneburit dödsstöten för hans presidentkampanj. Men nu siktar både DeSantis och Haley mot landets första primärval som hålls i New Hampshire den 23 januari.

Deltagarna i Iowas nomineringsmötena samlades i mer än 1 600 vallokaler i extrem vinterkyla.

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat


Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

2024 håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd
Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.