Nyheter

”Palestinska journalister känner sig svikna”

Al Jazeera-journalisten Wael Dahdouh håller sin son Hamzas hand, som också arbetade för Al Jazeera och som dödades i ett israeliskt flygangrepp i Rafah, Gazaremsan, söndagen den 7 januari 2024.

PALESTINA | Al Jazeeras byråchef i Gaza, Wael Al Dahdouh, blev känd i stora delar av världen efter att hans fru, två barn och ett barnbarn dödades i en israelisk flygattack i slutet av oktober 2023, men som trots det har fortsatt att bevaka kriget.

– Många palestinska journalister känner att vi har svikits, säger han i en intervju med NBC på söndagen.

Det var Wael Al Dahdouhs första intervju med västerländsk media som han på söndagen gjorde med NBC:s Ayman Mohyeldin som själv jobbade för Al Jazeera under den arabiska våren 2011. Så sent som förra söndagen förlorade Wael Al Dahdouh ytterligare en son, Hamza Al Dahdouh också han journalist, i en israelisk attack i staden Rafah i södra Gaza.

Committee to Protect Journalists har krävt att attacken mot hans son, som också dödade journalisten Mustafa Thuraya, ska utredas då de kan ha blivit måltavlor just för att de var journalister i tjänst, något Israel nekar till. Wael Al Dahdouh menar att stödet från journalister och mediebolag runt om i världen till de palestinska kollegorna i Gaza har varit otillräckligt.

– Vi känner att vi har dödats två gånger: en gång av bomberna, och en gång genom denna tystnad, detta blyga sätt att uttala stöd på, säger han till NBC.

Trots det höga priset – enligt Reporters Without Borders har 81 palestinska journalister dödats sedan den 7 oktober 2023, varav åtminstone 18 dödades i arbetet som journalister – menar Wael Al Dahdouh att det inte finns något alternativ till att fortsätta rapportera.

– Vi sitter i våra hem, väntar på missiler att landa, lämna det här jobbet, ge upp det här humanitära budskapet som vi har levererat? Det är verkligen inget alternativ, säger han och förklarar att han också fortsätter att jobba just för att han som byråchef under många år blev tvungen att vara mycket ifrån sin familj:

– De såg mig knappast. De vande sig vid det, och de led. Det var en stor uppoffring de gjorde och de gjorde den uppoffringen för att jag skulle kunna fortsätta mitt jobb, säger han och betonar att hans arbete är ännu viktigare efter att hans familjemedlemmar har dödats.

Fakta:

Enligt Committee to Protect Journalists har 82 journalister dödats sedan den 7 oktober, varav 75 palestinier, fyra israeler och tre libaneser. Enligt Reportrar utan gränser har 81 palestinska journalister dödats, av dessa har 18 dödats medan de var i tjänst.

Wael Al Dahdouh är Al Jazeeras byråchef i Gaza. Den 25 oktober dödades hans fru Amna, 15-åriga sonen Mahmoud och 7-åriga dottern Sham, liksom barnbarnet Adam i ett israeliskt flyganfall i flyktinglägret Nuseirat dit de hade tagit sin tillflykt efter att de hade uppmanats av Israel att lämna norra Gaza.

Wael Al Dahdhouh har blivit en symbol för de palestinska journalisternas mod och enträgna arbete trots det höga priset de betalar. Han har fortsatt att arbeta trots sin sorg. Söndagen den 7 januari dödades ännu ett av hans barn, journalisten Hamza al-Dahdouh, som befann sig i en bil med journalisten Mustafa Thuraya när de besköts av Israel. Committee to Protect Journalists vill att attacken utreds då de kan ha blivit måltavla just för att de var journalister.

Källa: Committee to Protect Journalists, Reporters Without Borders

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.