Krönika

Suktar ÖB efter krig?

KRÖNIKA | ÖB har meddelat att det kan bli krig i Sverige. Om Ryssland kunde anfalla Ukraina så kan man lika gärna anfalla Sverige är hans budskap. ÖB uppmanar medborgarna att ställa ”de enkla frågorna, om det som händer i Ukraina också händer här”.

Eftersom ÖB anser att vi ska ställa de enkla frågorna så tänker jag ställa en sådan: De krigsskäl Putin använt för sitt vedervärdiga anfallskrig mot Ukraina, finns sådana mot Sverige?

• På Krim finns en rysk flottbas, som Putin inte vill se tillhöra ett land som Nato har sagt kan bli medlem. I Sverige finns ingen rysk flottbas.

• Ukraina var del av Sovjetunionen och med en rysktalande befolkning i främst de östra delarna. Sverige har inte varit del av Sovjetunionen och har ingen rysktalande befolkning.

• I Putins nostalgiska världsbild är Ukraina del av det gamla ryska väldet. Sverige har aldrig varit del av det gamla ryska väldet.

• Den ryska regimen hävdar att Ukraina aldrig varit en suverän stat. Sverige har länge varit en suverän stat.

• Ukraina gränsar till Ryssland. Det gör inte Sverige. Till och med Natoländer befinner sig mellan Ryssland och Sverige.

Det finns således ingenting i Sverige som kan jämföras med Ukraina. Ändå lanseras den bilden av ÖB, regeringen och socialdemokratins ledande figurer. Och av ledarskribenter och krigsexperter. Som om hela högen tappat sans och måtta. Och ens uns av ärlighet. Bilden skulle sättas.

Det började – smart! – med att ÖB beställde fram stridsvagnar som rullade i Visby för att skapa den stämning man ville skulle framträda. Låt mig i all ödmjukhet påminna om att Gotland inte har vare sig någon rysk flottbas eller rysk befolkning. Men visst gav det en fin bildsättning.

Men finns då inte risk för att Sverige dras in i ett krig? Ska man tro en del av de som sprang omkring i Sälen under senaste konferensen för Folk och Försvar så planerar Ryssland ett anfall på Nato om cirkus 18 månader – eller i vart fall inom 3 år. De som framfört detta är samma ”experter” – typ Oksanen – som tidigare hävdat att den bästa säkerheten får Sverige genom medlemskap i just Nato.

Nu är det således annat ljud i skällan. Som medlem i Nato skulle vi med automatik – och inte minst när USA fått tillgång till 17 svenska regementen enligt senaste avtalet – dras in i krig.

Sett i det ljuset så kan jag förstå att en sådan som Göran Greider undrat om ÖB egentligen suktar efter krig så det blir lite verkstad efter all teori och alla nya miljarder till militären.

Ett annat oroselement finns. Ett av Putins bisarra argument för anfallskriget i Ukraina är att Ryssland ”ska avnazifiera” landet. Det är väl bara att hoppas att Sverigedemokraterna, med sina rötter i nazismen, inte får mer inflytande på den svenska politiken … Men jag tror å andra sidan att Putin snarast ser SD som en tillgång, särskilt i EU-parlamentet där de obskyra, som Putin gillar, håller ihop.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.