Nyheter

Ungern: Sverige verkar inte prioritera Nato

Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Den ungerska regeringen skickar nya signaler om att ett godkännande av Sveriges Natoansökan kan dröja.
Återigen ställs krav på att statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström ska ta kontakt.

UNGERN | Sverige verkar inte prioritera Natomedlemskapet och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap, säger en medarbetare till Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare har den ungerska regeringen sagt att landet inte tänker vara sist att ratificera Sveriges Nato-medlemskap – men det verkar man inte längre vara säker på.

– Vi kommer förmodligen inte att lyckas vara det utan Sveriges hjälp. Varför skulle det vara viktigt för mig om det inte är viktigt för Sverige? säger regeringsföreträdaren Gergely Gulyás, enligt Reuters.

Ingen kommentar från Billström

Utrikesminister Tobias Billström (M) hälsar till TT att han avböjer att kommentera de senaste uttalandena från regeringen i Budapest.

På senare tid har det hörts allt mer missnöje från ungerskt håll om hur svenska politiker uttalat sig om landet, till exempel om brister i rättsväsendet.

Gulyás föreslår att Tobias Billström eller Ulf Kristersson ska ”ta kontakt och höra vilka bekymmer det ungerska parlamentet har” kring det svenska Natomedlemskapet.

Det är inte första gången som ungerska företrädare föreslår att svenska ministrar ska komma på besök för att reda ut problemen. Hittills har svaret från den svenska regeringen varit att inga särskilda resor planeras, men att svenska och ungerska ministrar regelbundet träffas i olika EU-sammanhang.

Ungerska parlamentariker har också varit på besök i Sverige för att framföra sina synpunkter och träffa svenska politiker.

Vinterstängt

Just nu har parlamentet i Budapest vinteruppehåll. Det samlas igen i mitten eller slutet av februari. Rent teoretiskt är det dock möjligt att när som helst kalla in parlamentet för en viktig omröstning.

Ungern är tillsammans med Turkiet de enda Natoländerna som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan.

På annandagen gav det turkiska utrikesutskottet grönt ljus till att Sverige blir Natomedlem och skickade då samtidigt vidare frågan till parlamentets stora kammare för ratificering. Än så länge finns det dock inget datum för när omröstningen kommer att ske.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.