Nyheter

FN-chefer: Unrwa kan inte ersättas

Palestinier flyr från staden Khan Younis i södra Gaza.

FN-chefer varnar länder för att dra in utbetalningarna till flyktingorganet Unrwa. Organisationens hjälpinsatser i Gaza går inte att ersätta, skriver cheferna i ett uttalande.

PALESTINA | Flera länder har pausat bistånd till organet efter anklagelserna att dess anställda var inblandade i Hamas-attackerna mot Israel i oktober. Däribland Sverige, USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Japan.

”Att dra in medel från Unrwa är farligt och skulle resultera i kollaps av det humanitära systemet i Gaza”, skriver FN:s permanenta samordningskommitté i ett uttalande.

Ingen annan enhet har kapacitet att leverera den omfattning och bredd av hjälp som 2,2 miljoner människor i Gaza akut behöver, enligt cheferna.

Kommittén samlar byråchefer på högsta nivå i flera av FN:s organ, däribland Världshälsoorganisationen (WHO), FN:s människorättsorgan OHCHR, Unicef och FN:s livsmedelsprogram.

Anklagelserna mot Unrwa – FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar – gäller misstankar om att anställda deltagit i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Misstankarna gäller i första hand tolv personer.

Svenska biståndsmyndigheten Sida meddelade på tisdagen att den beslutat att stoppa de kommande utbetalningarna till Unrwa. Det handlar om 31 miljoner kronor som i stället ska omfördelas till andra humanitära organisationer.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.