Nyheter

Generalstrejk mot Argentinas president Milei

Människor samlas utanför kongressen under generalstrejken mot de ekonomiska reformer och arbetsreformer som föreslagits av den argentinske presidenten Javier Mileis regering i Buenos Aires, Argentina, onsdagen den 24 januari 2024.

Argentinas president Javier Milei möttes av en omfattande generalstrejk bara en månad efter att han tillträtt. Strejken, den första på över fyra år, sätter fokus på presidentens kontroversiella åtgärder för att minska statens roll och begränsa fackföreningarnas makt.

ARGENTINA | Argentinas fackföreningar inledde en 12-timmars rikstäckande generalstrejk under onsdagen i förra veckan mot åtstramningsåtgärder och reformer av president Javier Milei.

President Javier Milei, känd som en libertariansk ekonom och självutnämnd ”anarkokapitalist”, har skapat vågor av förändringar sedan han tillträdde sitt ämbete. Hans mål om att minska statens utgifter och åtgärda den stora inflationen har dock stött på massivt motstånd från fackföreningarna.

Minska fackföreningarnas inflytande

I december utfärdade Milei ett kontroversiellt dekret för att ändra hundratals lagar och minska fackföreningarnas inflytande. Trots ett domstolsbeslut som sätter förändringarna på paus, har presidenten också lagt fram omfattande reformförslag inom politik, ekonomi, juridik och säkerhet.

Den politiska analytiker Sergio Berensztein menar att bakom de legitima klagomålen på inflation och devalvering, är huvudmålet för strejken att skydda fackföreningarnas makt. Milei, som är populär bland folket, konfronterar öppet fackliga ledare och förväntar sig minska deras politiska inflytande, rapporterar Associated Press.

– För fackliga ledare är det verkligen mycket som står på spel. Om de inte klagar kommer deras förhandlingskapacitet att minska dramatiskt och deras inflytande i politiken kommer att minska, säger Berensztein.

Begränsad strejkrätt

Strejken har lamslagit banker, bensinstationer och offentlig förvaltning. Flygplan har ställts in, och kollektivtrafiken har påverkats.
I ett svar på strejken beskriver säkerhetsminister Patricia Bullrich strejkorganisatörerna som ”maffioser”, medan presidentens talesperson Manuel Adorni kallar dem för ”utpressare”. Milei själv försäkrar att förändringarna måste göras för att bryta landets nuvarande situation.

Presidentens dekret, som begränsar strejkrätten och möjliggör enklare avskedande av anställda, har skapat oro bland arbetarna. Trots strejken behåller Milei stöd från över hälften av befolkningen, enligt undersökningar.

Medan presidenten hävdar att hans reformer kommer att stabilisera ekonomin och minska fattigdom, förutspår analytiker att lagförslaget kommer att urvattnas i kongressen. Det återstår att se om Argentinas befolkning fortsätter att stödja Mileis drastiska åtgärder eller om strejken markerar början på ett större motstånd.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev