Nyheter

Greta Thunberg inför rätta i London

Greta Thunberg förs bort av poliser under Oily Money Out-protesten utanför Intercontinental Hostel, i London, tisdagen den 17 oktober 2023.

Klimataktivister inför rätta efter oljeprotest: "Klimatprotest är inte ett brott”.

STORBRITANNIEN | Greta Thunberg och fyra andra klimataktivister står inför rätta efter att ha vägrat följa polisens direktiv om att avsluta sina protester utanför ett oljeindustritoppmöte i centrala London förra året. Domstolen Westminster Magistrates har nu åtalat dem för ”underlåtenhet att följa ett villkor enligt paragraf 14 i lagen om allmän ordning,” vilket kan resultera i böter på upp till 33 000 kronor om de blir dömda.

Aktivisterna greps efter att ha deltagit i protester arrangerade av Fossil Free London och Greenpeace i oktober förra året, där de blockerade ingångarna till Intercontinental Hostel i stadsdelen Mayfair i London. På hotellet hade ledare inom industrin för fossila bränslen och regeringsministrar samlats inför mötet Energy Intelligence Forum (EIF).

Evenemanget, som av kritiker sarkastiskt kallades för ”oily money conference”, oljiga pengakonferensen, en ironisk vink till dess tidigare namn, the Oil and Money conference, inkluderade högt profilerade talare som verkställande direktörer från Aramco, Repsol, Shell, TotalEnergies och Kuwait Petroleum Corporation, alla stora företag inom energi- och oljeindustrin.

Enligt polisens kroppsburna video, som presenterades för domstolen, stod Greta Thunberg tyst omgiven av skanderande demonstranter när en polis beskrev villkoren för den 14:e paragrafen för henne. Trots uppmaningen att avsluta protesten svarade Thunberg bestämt ”Nej”.

Under torsdagsmorgonen samlades klimataktivister utanför domstolen i solidaritet med de åtalade och bar plakat med budskap som ”Klimatprotest är inte ett brott” och ”Vilka är de verkliga brottslingarna?”

Joanna Warrington från Fossil Free London kommenterade situationen och betonade att fredliga klimataktivister kriminaliseras medan företagsledare inom fossilindustrin ges röda mattan:

– Fossila bränsleföretag är mest ansvariga för klimatkrisen, och vi kommer att fortsätta ställa dem till svars oavsett vad staten kastar på oss. Vi måste, för inget är värre än att förlora allt.

Utanför domstolen gjorde Thunberg ett uttalande tillsammans med några av sina medåtalade:

– Vi måste komma ihåg vem den verkliga fienden är, vad vi försvarar, vilka våra lagar är avsedda att skydda.

– Historiens dom mot dem som medvetet förstör och offrar resurser på mänsklighetens bekostnad, på bekostnad av alla dem som lider av konsekvenserna av miljö- och klimatkrisen, och på bekostnad av framtida generationer, dina egna barn och barnbarn, kommer inte att vara milda, sade Greta Thunberg.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.