Nyheter

Krigskritikern vill utmana Putin – utan chans

Den liberale politikern Boris Nadezjdin.

Han kritiserar Rysslands hårda hbtq-lagar, vill stoppa mobiliseringen av unga män och är stor motståndare till landets anfallskrig mot Ukraina.
De senaste dagarna har över 100 000 ryssar köat i kylan för visa sitt stöd för Boris Nadezjdin, som väcker oväntat stort uppseende när han försöker utmana Putin.

RYSSLAND | – Jag ställer upp i presidentvalet för att jag tror att president Putin gjorde ett fatalt misstag när han startade den militära specialoperationen mot Ukraina, säger Boris Nadezjdin till BBC.

Nadezjdin använder den ryska benämningen eftersom det är obligatoriskt i Ryssland, förklarar han. Den som kallar det för ett krig riskerar fängelse.

Över 100 000 personer har skrivit på namninsamlingen för liberale Nadezjdins kandidatur, vilket i teorin tillåter honom att kandidera i presidentvalet den 17 mars.

”Inte en rival”

Men Nadezjdin har ingen chans att faktiskt vinna, framhåller Carolina Vendil Pallin, forskningsledare för Rysslandsgruppen på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). För omvärlden står det sedan länge klart att Putin sett till att behålla makten.

Nästa hinder för Nadezjdin är när centrala valkommissionen i veckan ska ta ställning till om underskrifterna ska godkännas.

– De flesta kandidater klarar sig inte fram till mållinjen därför att de underkänns på olika administrativa grunder, säger Vendil Pallin.

– Hela systemet är uppbyggt på att göra det omöjligt för att det ska existera ett reellt politiskt alternativ till Vladimir Putin i dag i Ryssland.

Kreml ser inte Nadezjdin som en rival, sade Putins talesperson Dmitrij Peskov i torsdags. Och 2–3 procents stöd för Nadezjdin och hans parti Medborgerligt initiativ kan till och med gynna den sittande presidenten: det blir ett sätt att visa vilket lågt stöd liberaler har, berättar Vendil Pallin.

– Sedan finns det andra i Ryssland som säger att det är viktigt att man använder sin rösträtt och ändå försöker, säger hon.

Sätt att protestera

Köerna kan också betraktas som en sällsynt protestaktion i dagens Ryssland.

– I praktiken har det här att stå i kö för att skriva under hans kandidatur blivit ett legalt sätt att protestera mot kriget, säger Vendil Pallin.

– För man kan inte protestera på något annat sätt i Ryssland, man får inte ens stå ensam numera och hålla upp ett plakat.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har repressionen ökat något enormt, tillägger hon.

– Det är förenat med stora risker att uttrycka kritik mot den politiska ledningen, den förda politiken och särskilt kriget.

– Det säger mycket att det finns personer som fortfarande är beredda att sätta sitt namn, telefonnummer och stad på de här papperna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev