Nyheter

Sverige allt mer korrupt

Källa: Transparency International  Danmark är det minst korrupta landet i världen i en ny rapport från Transparency International.

Sverige faller återigen i en internationell korruptionsrankning – men ligger trots det bland de minst korrupta länderna i världen.
Men minst korrupt är ett svenskt grannland.

SVERIGE | Organisationen Transparency International gör varje år en bedömning av hur lite eller mycket korrupta världens länder är.

I år hamnar Sverige på plats 6 av 180 med 82 av max 100 poäng. Det är en poäng lägre än förra året och den sämsta placeringen sedan mätningarna startade. Poängen bygger på hur experter och affärspersoner upplever landets offentliga sektor, när det kommer till korruption.

I topp på listan över de minst korrupta länderna ligger för sjätte året i rad Danmark, följt av Finland, Nya Zeeland och Norge. I botten på listan finns icke-demokratiska länder som Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

Inget land når full pott och medelvärdet hamnar på 43. Att över hälften av länderna hamnar på poäng lägre än medel är allvarligt, enligt Transparency International.

I rapporten lyfts också det faktum att EU-länderna i snitt har tappat poäng de senaste åren. Samtidigt har initiativet för att begränsa korruption avstannat i många länder i Västeuropa.

Fakta: Korruptionsindex 2023Topp 14 på listan med poäng.
90 Danmark
87 Finland
85 Nya Zeeland
84 Norge
83 Singapore
82 Sverige
82 Schweiz
79 Nederländerna
78 Tyskland
78 Luxemburg
77 Irland
76 Kanada
76 Estland
75 Australien

Sista 14 på listan med poäng
20 Myanmar
20 Sudan
20 Tadzjikistan
18 Libyen
18 Turkmenistan
17 Ekvatorialguinea
17 Haiti
17 Nordkorea
17 Nicaragua
16 Jemen
13 Sydsudan
13 Syrien
13 Venezuela
11 Somalia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.